Комітет з питань молоді і спорту пропонує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо діяльності Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту), (реєстр. №2077).

31 жовтня 2019, 16:17

Метою законопроекту є забезпечення підтримки на державному рівні та врегулювання діяльності Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту.

 

Проектом Закону пропонується внести зміни до Закону України «Про фізичну культуру і спорт», визначивши на законодавчому рівні правовий статус Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту, як громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

Зокрема передбачається, що відповідні Спортивна студентська спілка України та Українська федерація учнівського спорту можуть:

представляти Україну у відповідних міжнародних спортивних організаціях, на Всесвітніх універсіадах та гімназіадах, інших міжнародних спортивних змаганнях;

організовувати та проводити на території України всеукраїнські та міжнародні спортивні заходи;

отримувати фінансову підтримку за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів відповідно до Закону.

Під час обговорення члени Комітету підтримали законодавчу ініціативу народних депутатів, оскільки реалізація положень законопроекту сприятиме врегулюванню діяльності Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту.

Поряд з цим, члени Комітету зазначили, що проект Закону потребує редакційного доопрацювання, приведення термінології до тієї, що відповідає законам України «Про освіту» та «Про загальну середню освіту», норми яких містять термінологію «заклади загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти», а не «загальноосвітні та професійно-технічні навчальні заклади».

Крім того, положення проекту Закону потребують узгодження із Бюджетним кодексом України, зокрема в частині надання Спортивній студентській спілці України та Українській федерації учнівського спорту фінансової підтримки за рахунок коштів державного бюджету, а їх відокремленим структурним підрозділам - фінансової та організаційної допомоги за рахунок місцевих бюджетів для здійснення статутної діяльності в регіонах.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловлює низку зауважень до законопроекту та пропонує за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити.

З огляду на зазначене та за наслідками розгляду проекту Закону Комітет рекомендував Верховній Раді України: прийняти його у першому читанні за основу.