30 жовтня 2019 року Комітет на виконання контрольної функції розглянув питання про виконання Закону України «Про антидопінговий контроль у спорті».

01 листопада 2019, 16:45

 

На засіданні Комітету народні депутати України - члени Комітету заслухали інформацію Міністерства культури, молоді та спорту України про виконання Закону України «Про антидопінговий контроль у спорті» від 7 лютого 2017 року № 1835-VIII.

 

Під час обговорення поставленого питання членами Комітету та представниками спортивної громадськості було зазначено, що на сьогоднішній день цей Закон не був виконаний належним чином. Зокрема, було зазначено, що відповідно до Закону не було реалізовано основну мету – лабораторія антидопінгового контролю Національного антидопінгового центру не забезпечена приміщенням та обладнанням відповідно до міжнародних стандартів для подальшого отримання акредитації Всесвітнього антидопінгового агентства для здійснення допінг-проб в Україні.

З огляду на зазначене та враховуючи важливість отримання лабораторією  антидопінгового контролю Національного антидопінгового центру акредитації Всесвітнього антидопінгового агентства, Комітетом було прийнято відповідне Рішення, що спрямоване на забезпечення належного виконання Закону України «Про антидопінговий контроль у спорті».

 

Зокрема, Кабінету Міністрів України рекомендовано:

 

доручити Міністерству культури, молоді та спорту України:

забезпечити належне виконання положень Закону України «Про антидопінговий контроль у спорті»;

розробити план заходів щодо акредитації лабораторії антидопінгового контролю Національного антидопінгового центру;

до 1 грудня 2019 року вжити заходів щодо відновлення роботи Наглядової ради антидопінгового контролю;

доручити Міністерству фінансів України при формуванні проекту Державного бюджету України щорічно передбачати видатки для функціонування Національного антидопінгового центру, в тому числі для закупівлі обладнання та забезпечення приміщенням лабораторії антидопінгового контролю Національного антидопінгового центру відповідно до Міжнародного стандарту для лабораторій.

Також рекомендовано Міністерству культури, молоді та спорту України, Міністерству охорони здоров’я України, Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, Національній академії наук України, Національному олімпійському комітету України, Спортивному комітету України та Національному комітету спорту інвалідів достроково відкликати свого представника, делегованого до Наглядової ради антидопінгового контролю, у разі подальшого гальмування її роботи.

 

Відповідне Рішення Комітету надіслано до Кабінету Міністрів України, Міністерства культури, молоді та спорту України, Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії наук України, Національного олімпійського комітету України, Спортивного комітету України та Національного комітету спорту інвалідів.

 

Крім того, на виконання цього Рішення Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту звернувся до антикорупційних органів з проханням перевірити дії чи бездіяльність керівництва Міністерства молоді і спорту України в частині виконання Закону України «Про антидопінговий контроль у спорті».