28 листопада 2019 року за ініціативи народного депутата України - голови підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Ольги Саладухи відбулося засідання підкомітету.

28 листопада 2019, 18:39

 

У засіданні підкомітету взяли участь: перший заступник Голови комітету Жан Беленюк, заступники Голови Комітету Василь Мокан та Анатолій Костюх, голова підкомітету з питань фізичної культури та масового спорту Георгій Мазурашу, директор науково-дослідного інституту фізичної культури і спорту Міністерства молоді і спорту України Олена Майданюк, проректор з науково-дослідної роботи Національного університету фізичного виховання і спорту України Ольга Борисова, директор Державного підприємства «Служба спортивної медицини» Міністерства молоді та спорту України Анатолій Вієвський, директор державної Установи «Український медичний центр спортивної медицини» Міністерства охорони здоров’я України В’ячеслав Черненко, президент асоціації фахівців зі спортивної медицини та лікувальної фізкультури Юрій Дехтярьов та інші представники громадських організацій.

 

На засіданні обговорили актуальні питання щодо функціонування спортивної науки та медицини. Зокрема, дійшли згоди, що необхідно переглянути державну політику у цих галузях.

Голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Ольга Саладуха зазначила, що досвід країн-лідерів демонструє ключову роль держави у забезпечені діяльності наукових установ у системі підготовки спортсменів і запропонувала на базі підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності створити робочу групу щодо підготовки проекту Стратегії розвитку спортивної науки в Україні.

Крім того, учасники засідання підкомітету під час обговорення питань порядку денного зазначили, що необхідно реформувати систему спортивної медицини, зокрема важливим завданням є збереження поглибленого медичного обстеження спортивними лікарями учнів дитячо-юнацьких спортивних шкіл та членів збірних команд в рамках державної програми. Система спортивної медицини має, насамперед, бути зосередженою на наданні сучасних послуг професійним спортсменам, в основі яких має бути якість, а не статистика.

Також учасниками засідання було запропоновано скасувати спільний наказ Міністерства молоді та спорту України та Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Положення про медичне забезпечення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, закладів фізичної культури і спорту» №5232/1746 від 27.12.2017р., та відповідно скасувати медичний допуск до участі у масових спортивних заходах, оскільки він є серйозною перепоною доступу до занять масовим спортом. Відповідальність за стан свого здоров'я лягає на самих учасників змагань – це є загальноприйнятою світовою практикою.

Підводячи підсумки засідання, Ольга Саладуха зазначила, що у співпраці з профільними відомствами нам вдасться напрацювати дієві механізми вирішення актуальних питань, що обговорювалися на засіданні. Подякувала колегам та представникам профільних установ, громадським організаціям за надані пропозиції, що будуть враховані в подальшій діяльності Комітету.