Комітет рекомендував Верховній Ради України повернути на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» (щодо працевлаштування молоді) (реєстр. № 2406), поданий народним депутатом України В. Рабіновичем.

06 грудня 2019, 10:08

 

У законопроекті пропонується:

 

встановити квоту у розмірі 30 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік для працевлаштування молоді до 30 років підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників понад 10 осіб;

збільшити з двох до п’яти років строк працевлаштування осіб, що потребують додаткових гарантій у працевлаштуванні, з метою отримання роботодавцем протягом року компенсації фактичних витрат на сплату єдиного соціального внеску;

в 10 разів збільшити розмір штрафів за порушення законодавства про зайнятість населення.

Під час обговорення члени Комітету наголосили, що підтримують всі ініціативи щодо посилення гарантій стосовно працевлаштування молоді. 

Водночас, ухвалення законопроекту призведе до того, що загальний розмір квоти для працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, буде становити 39 відсотків чисельності штатних працівників за попередній календарний рік.

Такий розмір квот на працевлаштування ускладнить діяльність для підприємств, установ та організацій, особливо з невеликим штатом працівників, особливо з урахуванням пропозицій щодо збільшення у десять разів розмір штрафу за невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування. Таким чином, ухвалення законопроекту може призвести до до збільшення «тінізації» бізнесу.

Крім того, для виконання нормативів робочих місць для працевлаштування молоді в умовах великих штрафів за порушення цих нормативів, роботодавець змушений буде або звільняти старих працівників для прийняття на їх робочі місця молодих громадян у межах встановленого нормативу або створювати непрестижні робочі місця.

Таким чином, законопроект потребує доопрацювання.