Верховна Рада України конституційною більшістю голосів ухвалила Закон України "Про державне визнання і підтримку Пласту - Національної скаутської організації України" з пропозиціями Президента України (доопрацьований), (реєстр. № 0976).

18 грудня 2019, 11:26

 

Верховна Рада України підтримала пропозиції Комітету з питань молоді і спорту щодо доопрацювання Закону, зокрема затвердила нову, більш об’єднуючу назву Закону «Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху», вилучила норми, що суперечать законодавству та порушують принцип рівності громадських організацій.

Відтепер Закон стосується як пластових, так і скаутських громадських об’єднань. Питання визнання історичного внеску Пласту відображено у преамбулі.

Закон передбачає розробку органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування державних та місцевих програм стосовно дітей та молоді з урахуванням пропозицій пластових, скаутських громадських об’єднань,  а також можливість залучення пластових, скаутських громадських об’єднань (за їх згодою) до реалізації державних та місцевих програм.

Також Законом визначено, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування надають  матеріальну, фінансову, інформаційну, консультаційну підтримку діяльності пластових, скаутських громадських об’єднань. При затвердженні державного та місцевих бюджетів можуть передбачатися видатки на підтримку програм, проектів, спрямованих на досягнення пластової, скаутської освітньої (навчальної) програми у межах повноважень, визначених законодавством.

Закон забороняє зміну цільового призначення об’єктів інфраструктури пластового, скаутського руху, що були надані органами місцевого самоврядування, органами державної влади у користування пластовим, скаутським громадським об’єднанням, без згоди центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері молоді, якщо така зміна припинить використання зазначених об’єктів для неформальної та інформальної освіти дітей та молоді.