Комітет пропонує прийняти в другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо діяльності Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту, (реєстр. № 2077).

18 грудня 2019, 19:57

 

При підготовці законопроекту до другого читання Комітет вважав за необхідне врахувати два основні зауваження до законопроекту –  приведення його у відповідність до вимог Бюджетного кодексу та надання можливості для існування інших громадських об’єднань  фізкультурно-спортивної спрямованості учнів та студентів, а не тільки Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівської спорту.

Комітет пропонує частково зберегти чинну редакцію статті 21 Закону України «Про фізичну культуру і спорт», що залишить можливість існування всіх спортивних громадських об’єднань учнів та студентів, які можуть працювати на рівні окремого закладу освіти, району, міста, області чи навіть всієї країни.

Водночас, в статтях 211 та  212  пропонується визначити повноваження Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту. У визначенні цих громадських об’єднань пропонується зазначити, що вони мають відповідати двом критеріям – мати всеукраїнський статус відповідно до Закону та бути визнаними відповідними міжнародними федераціями. Це дасть їм право представляти Україну у відповідних міжнародних спортивних організаціях, на Всесвітніх гімназіадах та універсіадах, проводити на території України всеукраїнські та міжнародні змагання спільно з відповідними федераціями.  

Також цими статтями пропонується передбачити, що Спортивна студентська спілка України та Українська федерація учнівського спорту мають право на підтримку, у тому числі і фінансову, від органів державної влади, закладів освіти, установ, підприємств, організацій  державної та комунальної форми власності  відповідно до Закону на організацію і проведення спортивних заходів, включених до державних програм з розвитку фізичної культури і спорту.

Таким чином, передбачається підтримка не статутної діяльності, а лише проведення спортивних заходів. Це повністю відповідає вимогам Бюджетного кодексу України  і за умови внесення змін до державної програми розвитку фізичної культури і спорту дозволить оперативно вирішити всі питання підтримки Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту з боку держави.