Комітет з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про державну підтримку жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», (реєстр. № 2435), поданий народними депутатами України Чорним Д.С., Поляковим А.Е., Нестеренком К.С.

16 січня 2020, 15:42

Законопроектом пропонується врегулювати питання, що спрямовані «на відзначення матерів почесним званням України «Мати-героїня» та надання їм додаткової соціальної підтримки, у тому числі визначити підстави відмови у присвоєнні зазначеного почесного звання, а також його позбавлення.

Також законопроект передбачає пільги та компенсації для жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», зокрема:

1) одноразова грошова винагорода у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб;

2) першочергове надання жилих приміщень (для тих, хто потребує поліпшення житлових умов);

3) право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми;

4) право на пенсію за особливі заслуги перед Україною;

5) право на щорічне безоплатне медичне обслуговування, диспансеризацію та лікування в спеціалізованих стаціонарах;

6) право на безоплатне забезпечення санаторно-курортними путівками один раз на рік;

7) безоплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування із дорогоцінних металів;

8) щомісячна доплата у розмірі 50 відсотків від пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії;

9) безоплатний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або залізничним транспортом з правом першочергового придбання квитків; 

10) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом  та комунальними послугами;

11) відшкодування 50 відсотків вартості палива, придбаного в межах установлених норм, особам, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

Під час обговорення члени Комітету підтримали зазначений законопроект, оскільки його ухвалення стимулюватиме належне виховання дітей у багатодітних сім'ях та сприятиме підвищенню народжуваності в Україні.