Комітет рекомендував Верховній Ради України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відпустки при народженні дитини», (реєстр. № 2436), поданий народними депутатами України Чорним Д.С., Поляковим А.Е., Нестеренком К.С.

17 січня 2020, 11:46

Законопроектом пропонується запровадити новий вид соціальної відпустки – оплачувану відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що надаватиметься:

чоловіку, дружина якого народила дитину;

батьку дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але спільно з нею проживає і пов'язаний спільним побутом, має взаємні права та обов'язки;

бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, який фактично доглядає дитину та матір дитини, якщо вона є одинокою матір’ю.

Під час обговорення члени Комітету підтримали законопроект, оскільки його ухвалення сприятиме зміцненню сім'ї, в якій народилася дитина. На жаль, в Україні спостерігається високий рівень розлучень, у тому числі пов'язаний з конфліктами між подружжям після народження дитини. Також, члени Комітету підтримали пропозицію щодо надання зазначеної відпустки одиноким батькам, а також бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, який фактично доглядає дитину та матір дитини, якщо батько дитини  в силу особливостей роботи, зокрема тривалого відрядження не може взяти відпустку

На думку членів Комітету, питання щодо визначення джерел фінансування зазначеної відпустки, яке не врегульоване у законопроекті,  можна врахувати при прийнятті законопроекту за основу шляхом внесення відповідних змін до статті 23 Закону України «Про відпустки».