Комітет з питань молоді та спорту рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України «Про судовий збір» (щодо сплати судового збору при захисті прав малолітніх та неповнолітніх осіб), (реєстр. № 3013), з урахуванням пропозицій Комітету.

22 червня 2020, 11:42

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про судовий збір» щодо:

уточнення змісту пункту 14 частини другої статті 3, що дозволить забезпечити звільнення від сплати судового збору у всіх випадках звернення до суду за захистом прав малолітніх чи неповнолітніх осіб;

виключення з частини першої статті 8 вказаного Закону норми щодо можливості відстрочення або розстрочення плати судового збору за зверненням особи, яка діє в інтересах малолітніх або неповнолітніх осіб. 

Під час обговорення законопроекту було зазначено, що Комітет вже розглядав попередню редакцію цього законопроекту у лютому 2020  року та підтримав пропозицію щодо уточнення змісту пункту 14 частини другої статті 3 Закону України «Про судовий збір», що дозволить забезпечити звільнення від сплати судового збору у всіх випадках звернення до суду за захистом прав малолітніх чи неповнолітніх осіб.

Водночас, серйозне занепокоєння у членів Комітету під час розгляду попередньої редакції законопроекту викликала пропозиція щодо вилучення з частини першої статті 8 вказаного Закону норми щодо можливості відстрочення або розстрочення плати судового збору за зверненням особи, яка діє в інтересах осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена. Вилучення цієї норми могло призвести до порушення прав зазначеної категорії громадян України. Тому у лютому цього року Комітет з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України повернути законопроект суб’єкту права  законодавчої ініціативи.

Автори законопроекту врахували зауваження Комітету з питань молоді і спорту та подали доопрацьований законопроект, в якому передбачена можливість відстрочення або розстрочення плати судового збору за зверненням осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена. Водночас, Міністерство соціальної політики України пропонує передбачити можливість відстрочення або розстрочення плати судового збору за зверненням осіб, які діють в інтересах осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, оскільки самі недієздатні особи не можуть безпосередньо звертатися до суду. Члени Комітету підтримали зазначену пропозицію та запропонували Верховній Раді України підтримати її під час прийняття законопроекту за основу.