Комітет з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження адміністративної процедури державної реєстрації фактів народження та смерті, які відбулися на тимчасово окупованій території України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, (реєстр. № 3713).

16 липня 2020, 15:41

Законопроектом пропонується:

запровадити адміністративну процедуру державної реєстрації фактів народження та смерті, які відбулися на тимчасово окупованій території України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі;

внести зміни до Сімейного кодексу України з метою звільнення від відповідальності батьків за несвоєчасну реєстрацію народження дитини, яка народилася на тимчасово окупованій території України.

Під час обговорення законопроекту було зазначено, що на сьогоднішній день державна реєстрація актів цивільного стану з метою визнання та підтвердження державою фактів народження особи на тимчасово окупованій території України Автономної Республіки Крим та міста Севастополь можливе виключно на підставі судового рішення про встановлення факту, що має юридичне значення. Водночас, незважаючи на спрощення порядку розгляду таких справ у суді, такий порядок залишається достатньо складним та незручним для громадян, які проживають  на тимчасово окупованій території України, оскільки отримання свідоцтва про народження або смерть вимагає від жителів окупованих територій значних фінансових та часових витрат. При цьому, ризик несвоєчасного розгляду справи є достатньо високим, з огляду на завантаженість судів.

Внаслідок цього лише біля 12% фактів народжень та 3% фактів смертей, що настали на тимчасово окупованій території, були зареєстровані в порядку, визначеному законодавством України.

Члени Комітету дійшли висновку, що запропонована процедура спростить державну реєстрацію фактів народження та смерті, які відбулися на тимчасово окупованій території України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, полегшить життя громадян України, які проживають на відповідній тимчасово окупованій території та розвантажить українські суди.