Комітет запропонував Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики при доопрацюванні проектів Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей (реєстр. № 3587), та (реєстр. № 3587-1), вилучити з них норми, які порушують права дітей, які навчаються в закладах спеціалізованої освіти.

17 вересня 2020, 17:38

 

Метою урядового законопроекту, (реєстр. № 3587), проголошено забезпечення безпечного догляду і виховання кожної дитини в сімейному або наближеному до сімейного середовищі. Для цього зокрема, пропонується:

розширити підстави позбавлення батьківських прав;

припинити призначення та виплати державної допомоги одиноким матерям та малозабезпеченим сім’ям на дітей, влаштованих на цілодобове перебування (від чотирьох ночівель на тиждень) до закладу освіти (за винятком спеціальних закладів освіти, ліцеїв, які забезпечують здобуття виключно профільної середньої освіти та випадків, коли батьки сплачують повну вартість утримання дитини у закладі);

передбачити внесення батьками, які влаштували дитину до пансіону закладу загальної середньої освіти (за винятком спеціальних закладів освіти та ліцеїв, які забезпечують здобуття виключно профільної середньої освіти), плати за її утримання;

скасувати безоплатне забезпечення місцями у гуртожитках, харчуванням, навчальним обладнанням та стипендіями для осіб, які здобувають мистецьку освіту, спортивну освіту, військову освіту, освіту  наукового спрямування у закладах спеціалізованої освіти.

Альтернативним законопроектом, (реєстр. № 3587-1)  пропонується:

не розширювати підстави для позбавлення батьківських прав;

не підтримувати урядову ініціативу щодо припинення призначення та виплати державної допомоги одиноким матерям та малозабезпеченим сім’ям на дітей, влаштованих на цілодобове перебування (від чотирьох ночівель на тиждень) до закладу освіти;

- залишити у Законі «Про освіту» норми про безоплатне забезпечення місцями у гуртожитках, харчуванням, навчальним обладнанням, стипендіями, формою для здобувачів спеціалізованої освіти.

До Комітету з питань молоді і спорту надійшов лист від Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, яким повідомлено про створення робочої групи з опрацювання урядового та альтернативного законопроектів та запропоновано надати своїх представників  до складу зазначеної робочої групи.  

Тому члени Комітету вирішили зосередитись на питаннях  молоді і спорту, а саме пропозиціях урядового законопроекту, що стосуються закладів спеціалізованої освіти.

Під час обговорення було зазначено, що на сьогоднішній день  у закладах спеціалізованої спортивної освіти навчається більше 5 тисяч учнів та студентів, з яких 131 брали участь у чемпіонатах світу та 361 – у чемпіонатах Європи минулого року серед спортсменів різних вікових груп. На думку Міністерства молоді та спорту України, скасування безоплатного забезпечення місцями у гуртожитках, харчуванням, навчальним обладнанням та стипендіями для осіб, які здобувають спортивну освіту у закладах спеціалізованої освіти, призведе до втрати значного контингенту обдарованих юних спортсменів, які через фінансову неспроможність батьків вимушені будуть покинути спорт і шукати своє місце в іншому середовищі.

Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю та Інститут проблем виховання Національної академії педагогічних наук України також не підтримують пропозицію щодо скасування безоплатного забезпечення  місцями у гуртожитках, харчуванням, навчальним обладнанням осіб, які здобувають спеціалізовану освіту. 

Члени Комітету наголосили на тому, що Законом України «Про освіту» передбачено 4 типи спеціалізованої освіти – мистецька, спортивна, військова, та освіта наукового спрямування. В цих закладах найталановитіші українські діти отримують спеціалізовану освіту. До них, зокрема відносяться олімпійський коледж імені Івана Піддубного, Київський  військовий ліцей імені Івана Богуна, Українській фізико-математичний ліцей. Зазначені заклади   набирають учнів, починаючи з 8 класу (Олімпійський коледж – з 6 класу), тому не підпадають під визначення ліцеїв, які надають виключно профільну середню освіту (це на сьогоднішній день 9-11 класи. Ці заклади виховують мистецьку, спортивну, військову,  наукову еліту України,  у тому числі чемпіонів світу та Європи, переможців Міжнародних олімпіад з фізики, математики, хімії, біології тощо.

Запровадження плати за проживання у гуртожитках та  харчування позбавить переважну більшість дітей, що проживають далеко від великих міст, можливості реалізувати свої таланти у мистецтві, спорті, науці, підготуватися до військової професії, що загрожує втраті Україною найкращих талантів.

У зв’язку із зазначеним Комітет з питань молоді і спорту прийняв рішення: рекомендувати  Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики при доопрацюванні законопроектів:

вилучити з них норми щодо скасування безоплатного забезпечення місцями у гуртожитках, харчуванням, навчальним обладнанням та стипендіями осіб, які здобувають мистецьку освіту, спортивну освіту, військову освіту, освіту  наукового спрямування у закладах спеціалізованої освіти;

передбачити, що норми щодо внесення батьками, які влаштували дитину до пансіону закладу загальної середньої освіти,   плати за її утримання, та припинення призначення та виплати державної допомоги одиноким матерям та малозабезпеченим сім’ям на дітей, влаштованих на цілодобове перебування (від чотирьох ночівель на тиждень) до закладу освіти, не розповсюджується на батьків, які влаштували дітей до закладів спеціалізованої освіти.