Комітет з питань молоді і спорту пропонує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до деяких Законів України щодо врегулювання діяльності міжнародних громадських об’єднань, поданий народним депутатом України Княжицьким М.Л., (реєстр. № 4176).

02 грудня 2020, 17:18

Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту на своєму засіданні 2 грудня 2020 року розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких Законів України щодо врегулювання діяльності міжнародних громадських об’єднань, поданий народним депутатом України Княжицьким М.Л., (реєстр. № 4176).

Проектом Закону пропонується внести зміни до законів України «Про громадські об’єднання» та «Про фізичну культуру і спорт» з метою забезпечення поширення й реалізації законних інтересів громадських об’єднань в Україні та за кордоном. Зокрема пропонується:

- забезпечити можливість набуття громадськими об’єднаннями, зокрема спортивними федераціями, статусу міжнародних;

- передбачити, що міжнародний статус можуть мати ті громадські об’єднання, діяльність яких поширюється на територію України та принаймні однієї іншої країни світу;

- визначити особливості отримання спортивними федераціями міжнародного статусу.

 

Під час обговорення народні депутати України – члени Комітету підтримали зазначений законопроект, оскільки реалізація його положень  забезпечить можливість утворення міжнародних спортивних організацій з реєстрацією місцезнаходження в Україні.

Водночас, народні депутати зазначили, що слід врахувати те, що проектом Закону пропонується у понятті «Спортивна федерації», визначеного Законом України «Про фізичну культуру і спорт», слово «організації» замінити словом «об’єднання».

Однак, Законом України «Про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо діяльності Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту» (від 2 червня 2020 року № 645-IX) це питання вже врегульовано, відповідні зміни вступлять в дію з 1  січня 2021 року.

Крім того, народні депутати запропонували передбачити у положеннях законопроекту збільшення кількості країн для отримання громадським об’єднанням міжнародного статусу, для забезпечення конкуренції міжнародних організацій.

З огляду на зазначене Комітет ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до деяких Законів України щодо врегулювання діяльності міжнародних громадських об’єднань, поданий народним депутатом України Княжицьким М.Л., (реєстр. № 4176) прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету.

Відповідний висновок Комітету надіслано до Комітету з питань правової політики, як головного Комітету.