Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення прав потерпілих осіб у кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень проти статевої свободи, статевої недоторканості особи та домашнього насильства, (реєстр. № 4175), з урахуванням пропозицій Комітету.

03 грудня 2020, 15:52

Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний процесуальний  кодекс України двома новими статтями, якими передбачається, що у кримінальних провадженнях стосовно кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, а також домашнього насильства допит потерпілого здійснюється особою тієї ж статі, що і потерпілий, а також проводиться у присутності психолога, а за необхідності - лікаря у слідчих (розшукових) дій.

Автори законопроекту вказують на таку особливість при розслідуванні зазначених кримінальних правопорушень, як ризик повторної психологічної травматизації потерпілої особи при контакті зі співробітниками правоохоронних органів, адже особа може у буквальному сенсі наразитися на такі, що порушують людську гідність, принизливі запитання слідчого або прокурора про обставини події злочину. Таким чином, проведення допиту потерпілої особи тієї ж статі та участь психолога і лікаря у слідчих (розшукових) діях за участю потерпілого у зазначених кримінальних провадженнях сприятиме забезпеченню права на повагу до людської гідності потерпілої особи та позитивно відобразитись на розслідуванні вказаної категорії кримінальних правопорушень.

Під час обговорення члени Комітет підтримали законодавчу ініціативу, спрямовану на посилення забезпечення прав потерпілих осіб.

Водночас, члени Комітету запропонували передбачити у законопроекті, що ці норми діють лише у разі наявності звернення потерпілої особи або її законного представника з відповідним клопотанням. Також у законопроекті має бути чітко визначено,  у яких випадках у допиті та у слідчих (розшукових) дій має брати участь лікар.

Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону, (реєстр. № 4175), розглянути в першому читанні та прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету.