Комітет з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи проект Закону про внесення зміни до статті 165 Податкового кодексу України щодо звільнення молоді від сплати податку на доходи фізичних осіб, (реєстр. № 2591).

05 лютого 2021, 16:02

 

У законопроекті пропонується не включати до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб суму будь-яких доходів фізичних осіб, вік яких не досяг 27 років.

До законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозицій щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету, що не відповідає вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що реалізація положень законопроекту призведе до зменшення дохідної частини державного і місцевих бюджетів від податку на доходи фізичних осіб у сумі 15,3 млрд. грн. та військового збору у сумі 1,9 млрд. грн. в розрахунку на рік.

Під час обговорення члени Комітету зазначили, що законопроект не вводить будь-яких обмежень щодо розміру та типу доходів, які звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб, що може призвести до використання фіктивних молодих працівників для ухилення від сплати податків. На думку членів Комітету, законопроект потребує суттєвого доопрацювання з визначенням максимальної суми доходу платників податків віком до 27 років, що звільняється від сплати податку на доходи фізичних осіб, а також визначенням, на які доходи розповсюджується така пільга.