Комітет з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України прийняти в другому читанні та в цілому проект Закону України про основні засади молодіжної політики, (реєстр. № 3718).

18 лютого 2021, 14:02

Законопроектом пропонується визначити :

мету, завдання, принципи та пріоритети молодіжної політики в Україні;

гарантії та механізми участі молоді у формуванні та реалізації молодіжної політики;

повноваження центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо молодіжної політики;

особливості організаційних і правових засад утворення та діяльності молодіжних та дитячих громадських об’єднань;

особливості реалізації окремих соціальних гарантій молоді щодо вирішення житлових питань, питань професійного розвитку та зайнятості, охорони здоров’я, задоволення освітніх, культурних та інших потреб.

Під час обговорення законопроекту, члени Комітету наголосили на принципових змінах, що пропонується внести до законопроекту при прийнятті його в другому читанні та в цілому.

Перше – це відновлення верхньої межі віку молоді 35 років. Таке рішення Комітету викликано трьома чинниками: суспільство, насамперед молодь, не розуміє причин позбавлення частини громадян статусу молоді під час складної соціально-економічної кризи, враховуючи, що саме молодь переважно захищає Україну від російської агресії. Крім того, встановлення різної верхньої межі віку для молоді та молодих сімей призводить до юридичних протиріч у законопроекті, оскільки відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України одинока особам має права члена сім'ї. Комітет також врахував позицію Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, що зменшення верхньої межі віку молоді буде порушенням конституційних прав громадян.

Друге. Комітет пропонує відновити визначення в законопроекті пільг для молодих сімей, які мають дітей, а саме звільнення молодих сімей та молодих осіб, які мають одну дитину, від сплати відсотків за користування кредитом, а також погашенням молодим сім’ям та молодим особам, які мають двох та трьох більше дітей, відповідно 25 та 50 відсотків суми зобов'язань по кредиту. Маємо стимулювати народжуваність, крім того, скасування зазначених пільг, відповідно до висновків Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини було б звуженням  змісту та обсягу існуючих прав і свобод громадян України.

Члени Комітету наголосили на тому, що ухвалення законопроекту надасть нові можливості молоді, молодіжним та дитячим громадським об’єднанням для повноцінної діяльності у формуванні та реалізації молодіжної політики, посилить співпрацю між органами державної влади та органами місцевого самоврядування та суб’єктами молодіжної політики задля вирішення проблем молоді, забезпечить впровадження нових механізмів фінансування молодіжних проектів.