Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту пропонує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підтримки громадських об’єднань фізкультурно-спортивної спрямованості, (реєстр. № 5669).

01 липня 2021, 16:37

 

Законопроектом пропонується:

·                внести зміни до статей 19 та 48 Закону України «Про фізичну культуру і спорт», передбачивши:

що Всеукраїнські фізкультурно-спортивні товариства можуть бути власниками спортивних споруд всіх типів, які призначені для реалізації статутних завдань, в тому числі проведення фізкультурно-оздоровчих, спортивно-масових і спортивних заходів та можуть набувати у власність земельні ділянки;

визначити, що громадські об’єднання фізкультурно-спортивної спрямованості, що мають всеукраїнський статус, їх відокремлені підрозділи (місцеві осередки), дитячо-юнацькі спортивні школи, спортивні споруди, підприємства, установи та організації мають право постійного користування земельною ділянкою у порядку, визначеному законом;

·                зміни до статті 92 Земельного кодексу України, включивши до переліку суб'єктів, що набувають права постійного користування земельними ділянками громадські об’єднання фізкультурно-спортивної спрямованості, що мають всеукраїнський статус, їх відокремлені підрозділи (місцеві осередки), дитячо-юнацькі спортивні школи, спортивні споруди, підприємства, установи та організації.

Як вбачається із пояснювальної записки до законопроекту відповідні зміни дозволять створити умови для повноцінної участі фізкультурно-спортивних товариств, їх відокремлених підрозділів (місцевих осередків), дитячо-юнацьких спортивних шкіл в частині збереження спортивної інфраструктури, шляхом надання таким організаціям можливості набути права постійного користування земельними ділянками, що в свою чергу надасть правові підстави для збереження, модернізації існуючої та будівництва нової спортивної інфраструктури.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, підтримуючи законодавчу ініціативу, висловило техніко-юридичні зауваження до законопроекту.

Міністерство молоді та спорту України підтримує законопроект та висловлює деякі зауваження технічного характеру, що можуть бути враховані під час підготовки законопроекту до другого читання.

Під час обговорення проекту Закону члени Комітету зазначили, що законопроект заслуговує на підтримку, оскільки його реалізація, сприятиме створенню умов у сфері фізичної культури і спорту для залучення більшої кількості населення до занять фізичною культурою та спортом за місцем роботи громадян, дітей та молоді, підготовці спортивного резерву, а також сприятиме збереженню спортивної інфраструктури та будівництву нових об’єктів інфраструктури громадськими об'єднаннями фізкультурно-спортивної спрямованості. А всі пропозиції і зауваження, включаючи зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, можуть бути опрацьовані під час підготовки законопроекту до другого читання.

Комітет ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону у першому читанні прийняти його за основу.