Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту пропонує Верховній Раді України прийняти за основу і в цілому проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та обслуговування під час футбольних матчів та інших спортивних заходів, (реєстр. № 0122, внесений Президентом України) та пов’язані з ним законопроекти.

09 вересня 2021, 10:38

Метою законопроекту є боротьба з проявами насильства під час проведення футбольних матчів, масових та інших спортивних заходів і забезпечення комплексного підходу до питань, що використовуються для зменшення загроз безпеці та правопорядку, що виникають під час таких заходів, а також ефективної протидії такій загрозі відповідно до існуючої європейської практики.

Проектом Закону пропонується ратифікувати Конвенцію Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та обслуговування під час футбольних матчів та інших спортивних заходів, учинену 3 липня 2016 року в м. Сен-Дені із такими застереженням та заявою:

"Україна утримується від зобов'язань щодо запровадження системи ліцензування, сертифікації та регламентів стадіонів, зазначених у положенні пункту 2 статті 5 Конвенції.

Україна заявляє, що внаслідок збройної агресії Російської Федерації виконання Україною зобов’язань, передбачених Конвенцією, на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі не гарантується до повного відновлення конституційного ладу України на цих територіях".

Міністерство фінансів зазначає, що реалізація положень згаданої конвенції та заходів, передбачених законопроектом, забезпечуватиметься в межах коштів, передбачених Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік Міністерству молоді та спорту України за бюджетною програмою “Керівництво та управління у сфері молоді та спорту”.

Проект Закону узгоджено із: Міністерством молоді та спорту України; Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Міністерством фінансів України; Міністерством внутрішніх справ України; Міністерством цифрової трансформації України; Міністерством юстиції України; Національним агентством з питань запобігання корупції; Національною поліцією України.

Під час обговорення законопроекту народні депутати України – члени Комітету, підтримали законодавчу ініціативу.

Поряд з цим, народні депутати – члени Комітету звернули увагу на те, що є певні розбіжності між окремими положеннями нової Конвенції та законодавства України, що регулює суспільні відносини у відповідній сфері.

Зокрема, зауважили про приведення термінів «національні команди» та «професійні футбольні клуби», які вживаються у статті 1 Конвенції, яку пропонується ратифікувати до законодавства України.

У законодавстві України, зокрема у Законі України «Про фізичну культуру і спорт» використовується інша термінологія, що може призвести до ускладнень у правозастосовчій практиці. Зокрема, серед визначених суб’єктів фізичної культури і спорту у Розділі ІІ Закону України «Про фізичну культуру і спорт» виокремлено «спортивні клуби». В той же час, згідно зі статтею 36 вказаного Закону розвиток такого напряму спорту як спорт вищих досягнень забезпечують, серед інших суб’єктів, «національні збірні команди».

Крім того, народні депутати обговорили та підтримали законопроекти пов’язані із проектом Закону (реєстр. № 0122).

Проекти законів: про денонсацію Європейської конвенції про насильство та неналежну поведінку з боку глядачів під час спортивних заходів, і зокрема футбольних матчів, (реєстр. № 0121, внесений Президентом України) та про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про особливості забезпечення громадського порядку та громадської безпеки у зв'язку з підготовкою та проведенням футбольних матчів" у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та обслуговування під час футбольних матчів та інших спортивних заходів, (реєстр. № 5764, внесений Президентом України).

Комітет ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про ратифікацію Конвенції Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та обслуговування під час футбольних матчів та інших спортивних заходів, (реєстр. № 0122) та пов’язані з ним законопроекти (реєстр. №0121, реєстр № 5764) прийняти за основу та в цілому.

Відповідні висновки Комітету надіслано до Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.