Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект Постанови Верховної Ради України «Про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо створення центрального органу виконавчої влади в сфері захисту прав дітей – Державної служби України у справах дітей», (реєстр. № 6135).

08 жовтня 2021, 10:51

Проектом Постанови пропонується звернутися до Кабінету Міністрів України з вимогою створити Державну службу України у справах  дітей, як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра соціальної політики України і який забезпечує  реалізацію державної політики з питань дітей.

Під час обговорення члени Комітету зазначили, що внесення зазначеного проекту Постанови викликано тим, що вже протягом року питання захисту прав дітей віднесені до компетенції Національної соціальної сервісної служби України, яка одночасно відповідає за питання соціального захисту населення, захисту прав дітей,  державного контролю за використанням бюджетних коштів під час надання соціальної підтримки населенню. На думку членів Комітету, при такому наборі завдань державного органу захист прав дітей стає другорядним питанням на тлі питань контролю за використанням бюджетних коштів.

Як зазначили члени Комітету, це підтверджується результатами роботи Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг. Встановлено, що Національна соціальна сервісна служба України не справляється із своїми повноваженнями щодо захисту прав дітей, не координує роботу територіальних громад щодо захисту прав дітей. А це все призвело до руйнування системи захисту прав дітей.

З іншого боку, зазначена Національна служба підтримує пропозиції щодо закриття інтернатів, у тому числі і спортивних інтернатів, що позбавляє багатьох дітей, як з особливими потребами, так і обдарованих дітей права на освіту.  Членам Тимчасової слідчої комісії знадобилося майже рік боротьби, щоб захистити права таких дітей на здобуття освіти.

Члени Комітету наголосили на тому, що створення Державної служби України у справах дітей, яка буде займатися виключно дитячими питаннями, допоможе побудувати загальнодержавну систему захисту прав дітей, що вкрай важливо в умовах децентралізації та скасування наглядових функцій органів прокуратури.