Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту пропонує Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект Постанови Верховної Ради України про внесення змін в додаток до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році», (реєстр. № 6176).

02 грудня 2021, 16:35

Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту на своєму засіданні 1 грудня 2021 року розглянув проект Постанови Верховної Ради України про внесення змін в додаток до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році», (реєстр. № 6176), поданий народним депутатом України Шевченком Є.В.


Мета проекту постанови:

·                доповнення переліку пам’ятних дат та ювілеїв, що плануються відзначатися на загальнодержавному рівні у 2021 році, 100-річчям із дня народження видатної особистості в культурно-історичному та спортивному житті України – Якова Григоровича Пункіна;

·                створення належних умов для організаційної підготовки до відзначення такого ювілею.

 

ПУНКІН ЯКІВ ГРИГОРОВИЧ народився 8 грудня 1921 р. у місті Запоріжжі – радянський і український борець греко-римського стилю, чемпіон ХV Олімпійських ігор 1952 року в Гельсінкі, переможець всесвітніх фестивалів молоді і студентів 1951 р. в Берліні і в 1953 р. в Бухаресті, 5-кратний чемпіон СРСР, багаторазовий чемпіон України, Заслужений майстер спорту СРСР. Перший виходець з України, який став Олімпійським чемпіоном (боротьба). У свої 18 років (1939 р.) він увійшов до десятки кращих спортсменів Дніпропетровської області.

У 1940 р. став чемпіоном України в найлегшій ваговій категорії. У тому ж році закінчив Київську школу тренерів.

У квітні 1941 року був призваний в РКЦ і направлений в танкову школу у Волковиськ. З перших днів на фронті, в липні 1941 року під Мінськом попав у полон. До весни 1945 року перебував у таборах для військовополонених у північно-західній Німеччині. У 1945 році союзними військами був визволений із полону концтабору Меппен-Далум. Протягом наступних трьох років проходив військову службу в Магдебурзі, поновивши в цей час заняття боротьбою.

У 1947 р. став чемпіоном Збройних Сил СРСР з класичної боротьби.

Після демобілізації повернувся у рідне місто Запоріжжя та розпочав тренерську діяльність у ДСО «Більшовик». Вже у 1949 році Яків Пункін виборов титул чемпіона СРСР, повторивши свій успіх у 1950, 1951, 1954 та 1955 роках. Був включений в Олімпійську збірну, будучи триразовим чемпіоном СРСР, майстром спорту СРСР, учасником 18 міжнародних поєдинків. У 1952 році став чемпіоном XV Олімпійських ігор в Гельсінкі з греко-римської боротьби.

Присвячуючи надалі свій життєвий шлях тренерській справі, Яків Григорович виховав не одне покоління спортсменів. Серед його учнів:

Євгеній Свиридов – чемпіон СРСР, переможець всесвітнього фестивалю 1955 р. у Варшаві;

Віктор Васин – чемпіон СРСР, призер чемпіонату світу 1958 р.;

Олександр Поляк –міський голова міста Запоріжжя (2000-2003 рр.), генерал-майор МВС.

 

Під час обговорення проекту Постанови народні депутати – члени Комітету підтримали його.

Рішення Комітету:        рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови Верховної Ради України про внесення змін в додаток до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році», (реєстр. № 6176), прийняти за основу та в цілому.

 

Відповідний висновок Комітету надіслано до Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.