22 листопада 2019 року у Комітеті з питань молоді і спорту за ініціативи першого заступника голови Комітету Жана Беленюка відбувся круглий стіл на тему: «Перспективи розвитку фізичного виховання та спорту в системі освіти України».

Опубліковано 22 листопада 2019, о 19:09
 

Під час засідання «круглого столу» були обговорені питання бюджетного фінансування та кадрового забезпечення у сфері спорту; розвитку мережі спортивних коледжів; перегляду моделі підготовки спеціалістів у сфері фізкультури і спорту та реформи викладання фізичної культури в загальноосвітніх навчальних закладах та ряд інших питань.

У роботі «круглого столу» взяли участь народні депутати України, представники обласних державних адміністрацій та мерів міст, Міністерства культури, молоді та спорту України, Міністерства освіти та науки України, Міністерства фінансів України, Національної академії педагогічних наук України, директори дитячо-юнацьких спортивних шкіл та спортивних коледжів, ректори університетів спортивного профілю, представники національних спортивних федерацій, експерти у сфері фізичної культури і спорту.

Відкриваючи засідання, Жан Беленюк окреслив ситуацію, що склалася із фінансуванням сфери фізичної культури і спорту в Україні.

Зокрема, перший заступник Голови Комітету назвав «перемогою» врахування у нещодавно ухваленому Законі України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» деяких пропозицій Комітету з питань молоді і спорту, зокрема, бюджетних коштів, виділених на реконструкцію і будівництво палаців спорту, добудову нового біатлонного комплексу у Івано-Франківській області і ще 200 мільйонів гривень на будівництво нових басейнів.

Водночас, за словами Ж. Беленюка, у Держбюджеті на 2020 рік не врахована пропозиція про виділення субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для гарантування підвищення заробітних плат тренерам дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Однак, при цьому левова частка органів місцевого самоврядування повідомила, що вони підвищать заробітні плати даній категорії працівників за рахунок власних коштів.

Жан Беленюк відзначив, що Президент України Володимир Зеленський нещодавно підписав Указ «Про стипендії Президента України для видатних та молодих і перспективних спортсменів України з олімпійських видів спорту та їх тренерів», відповідно до якого такі стипендії у 2020 році року будуть збільшені вдвічі. «Олімпійський чемпіон за золоту медаль протягом двох років буде отримувати щомісяця близько 32 тисяч гривень», - поінформував народний депутат України.

Заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема, виступаючи на засіданні, зупинився на двох блоках питань: щодо діяльності закладів спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання (коледжі та інтернати) та щодо кадрового забезпечення у сфері фізичної культури та спорту.

О. Ярема відзначив, що розвиток резервного спорту та підготовка кадрів відносяться до пріоритетних напрямків державної політики у сфері фізичної культури та спорту. Саме заклади спеціалізованої освіти спортивного профілю вносять вагомий внесок у розвиток цієї сфери. Також, заступник Міністра окреслив чинну законодавчу базу, що на сьогоднішній день унормовує діяльність таких закладів і останні зміни, які стосувалися забезпечення стипендіями, уніфікації норм харчування, надання статусу закладу спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання.

Олександр Ярема поінформував учасників засідання, що 17 закладів спеціалізованої освіти спортивного профілю здійснюють багаторічний освітній процес з 36 олімпійських видів спорту, із яких 6 – зимові. Спортсмени цих закладів представлені у складі збірних команд України у 34 видах спорту.

«Такий навчально-тренувальний процес у поєднанні з навчанням у системі діяльності закладів спортивного профілю залишається найбільш ефективним напрямом підвищення якості підготовки резерву для спортивних збірних команд», - підкреслив Олександр Ярема, додавши, що на думку Міністерства молоді та спорту України, в рамках підготовки нових стандартів, ця система має бути збережена і отримати подальший розвиток.

Крім того, Олександр Ярема також поінформував про систему перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів у сфері фізичної культури і спорту та зупинився на проблемах, що є у цій сфері. Зокрема, таких як: підготовка фахівців для сфери фізичної культури непрофільними закладами освіти та невивченість питання працевлаштування підготовлених кадрів і потреби в них.

За словами Олександра Яреми все більше людей стають прихильниками здорового способу життя і це вимагає від суспільства запровадження нових професій, вдосконалення системи підготовки та перепідготовки профільних фахівців.

Заступник Міністра освіти та науки України Максим Ярмистий наголосив на важливості фізичного виховання та спорту в системі освіти і популяризації рухової активності у дітей в цілому.

М. Ярмистий зазначив, що Україна знаходиться на етапі реформування і тому дуже важливо отримати зворотній зв’язок з регіонами про те, що відбувається, наскільки ефективні зміни і, можливо, потрібно вносити корективи. Наприклад, у 2019 році була виділена субвенція на будівництво спортивних майданчиків і зараз ми дивимось наскільки ефективно були використані державні кошти. «Звісно є питання до чинного нормативно-правового забезпечення сфери фізичного виховання і спорту. Міністерство напрацьовує зміни до законодавчих актів, в тому числі, і у робочих групах з народними депутатами та зауважив, що система освіти реформується, але це відбувається не так швидко і результати ми зможемо побачити лише через 5-10 років», - підкреслив Максим Ярмистий.

Голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Комітету з питань молоді і спорту Ольга Саладуха наголосила на важливості підготовки кадрів у системі освіти для спорту вищих досягнень та розповіла про участь підкомітету у формуванні бюджету для фінансування спорту.

Під час засідання «круглого столу» наголошувалося про заходи, направлені на залучення молоді до різних видів фізичної активності, як у навчальних закладах, так і поза ними. Учасники засідання наголошували на важливості участі дітей у спорті для профілактики депресій та набуття навиків здорового способу життя.

Також керівниками спеціалізованих спортивних навчальних закладів, які звернули увагу присутніх на високі спортивні досягнення їхніх вихованців, що свідчать про ефективність даних установ, було окреслено проблеми, що мають такі заклади, зокрема, пов’язані з фінансуванням, забезпеченням спорядженням, харчуванням тощо. Йшлося також про місце спортивних коледжів у загальній системі сфери фізичної культури і спорту в Україні.

Підбиваючи підсумки, перший заступник голови Комітету з питань молоді і спорту Жан Беленюк подякував учасникам засідання «круглого столу», закликав до співпраці та поінформував присутніх, що за підсумками засідання будуть напрацьовані рекомендації органам влади з метою вдосконалення державної політики розвитку сфери фізичної культури і спорту в системі освіти.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку