15 листопада 2017 року у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему: «Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації».

Опубліковано 17 листопада 2017, о 13:06

У роботі слухань взяли участь народні депутати України, представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, профільних міжнародних організацій, наукових установ.

Відкриваючи слухання, головуюча на засіданні заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд нагадала, що 12 липня 2017 року Верховною Радою України було прийнято рішення про проведення парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: «Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації».

У вступному слові заступник Голови Верховної Ради України висловила свої міркування стосовно побудови якісної молодіжної політики в державі.

З доповіддю на слуханнях виступив Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов. Він повідомив, що в Україні проживає понад 11,5 млн. молодих людей віком від 14 до 35 років, що становить 27 відсотків населення. Також, за його словами, наразі створено 665 об’єднаних територіальних громад. За даними опитування, 55,6% молоді позитивно ставиться до реформи з децентралізації влади. Ігор Жданов назвав пріоритети очолюваного ним міністерства щодо створення умов, щоб молодь залишалася мешкати, працювати у громаді та була активним учасником її розбудови й розвитку. Він наголосив, що при місцевих органах влади мають бути створені координаційні ради, завданням яких є здійснення програм та заходів з формування національної ідентичності молодих людей. «Міністерство виступає партнером та сприяє реалізації соціально значущих проектів: у 2016 році підтримано 41 конкурсний проект МГО і ДГО та 232 регіональних молодіжних проекти (охоплено 574 тис. молодих людей). У 2017 році підтримано 42 конкурсні проекти МГО і ДГО (залучено близько 604 тис. молодих людей)», - сказав Ігор Жданов.

Зі співдоповіддю виступив Голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний. На початку свого виступу парламентарій сказав: «В першу чергу ми маємо щодня, щохвилини, пам’ятати, що наша з вами безпека, залежить від тих молодих бійців, які на Сході нашої держави вже більше трьох років ціною власного життя та здоров’я боронять нас та не дають ворогові пробратися далі, щоб розколоти Україну». Він зазначив, звертаючись до учасників слухань, що «наша з вами робота тут, в головному законодавчому органі країни має бути конструктивною, дискусійною, але без будь-якого популізму. Щоб та молодь, яка зараз на фронті військовому, фронті дипломатичному вірила в дієвість наших дій».

Голова Комітету також зазначив, що Верховна Рада України відповідно до вимог Декларації про загальні засади державної молодіжної політики в Україні щорічно проводить слухання про становище молоді в Україні на різноманітні теми. «Тема сьогоднішніх слухань: «Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації» має надважливе значення, адже від успішності децентралізації в країні залежить майбутнє української держави», - сказав Артур Палатний і додав: «Вважаю, що державна молодіжна політика, у тому числі на регіональному рівні, має бути орієнтована на формування комфортного середовища для життя та розвитку молоді». Він висловив переконання, що децентралізація, яка докорінно змінює нашу державу, має бути орієнтована на молодь. За його словами, «керівники місцевих громад, у тому числі новостворених об’єднаних територіальних громад, мають розуміти, що саме від того, яку увагу вони будуть приділяти соціальному становленню та розвитку молоді, буде залежати майбутнє цих громад, їх економічний розвиток і взагалі політична стабільність в країні».

«Сучасна молодь стала більш прагматичною, орієнтованою на успіх і готовність для цього багато працювати. Але, на жаль, молоді люди зараз перебувають у дуже нестабільній ситуації та потребують комплексної підтримки від держави», - сказав Артур Палатний. «Впевнений, що ми єдині в тому, що визначальними та пріоритетними напрямами ефективної реалізації державної молодіжної політики в умовах децентралізації є: створення сприятливих умов, завдяки яким молодь зможе придбати власне житло; забезпечення молоді можливості для отримання якісної освіти; зайнятість молоді; популяризація здорового способу життя; національно-патріотичне виховання; підтримка талановитої молоді; підтримка молоді, яка перебуває у складних життєвих обставинах; розвиток молодіжної інфраструктури; підтримка молодих сімей, у тому числі сімей з дітьми; участь молоді у формуванні та реалізації державної молодіжної політики», - зауважив Артур Палатний і наголосив, що переважна більшість проблем молоді мають вирішуватися на місцевому рівні.

При цьому він висловив думку, що одним із пріоритетів органів місцевого самоврядування, насамперед, новостворених об’єднаних територіальних громад має бути економічна підтримка молоді, створення умов для самореалізації: «Мають бути створені такі умови, щоб молодь мала бажання працювати у громаді, брати активну участь у її розбудові та розвитку, створювати сім’ю і народжувати дітей». «Дуже прикро, але мусимо визнати факт міграції великої кількості молодих громадян України за межі країни. Комітет особливо непокоїть відтік молодих вчених, лікарів, інженерів. Насамперед, така велика міграція зумовлена тим, що значна частина нашої молоді не бачить власної перспективи в своїй державі, зокрема неможливості вирішити житлове питання», - зазначив парламентарій і додав, що для подолання цього явища держава має  почути та підтримати молоду людину, створивши при цьому сприятливі умови кредитування, лізингу житла, працевлаштування з гідною оплатою праці.

На думку Артура Палатного, питання забезпечення молоді житлом має вирішуватися комплексно, із залученням кращих європейських практик з кредитними ставками до 5 відсотків річних. «На жаль, вартість оренди житла в країні суттєво перевищує середні заробітні плати молоді. Купівля житла за повну вартість стає для молодого українця нездійсненою мрією, а надання пільгового житла для дуже малої кількості молодих сімей в рік не вирішує проблему», - зазначив голова Комітету і повідомив, що Комітет вважає, що Уряд має розробити нові житлові програми, що стануть доступними для всіх молодих громадян. «Для цього маємо стимулювати місцеві громади виділяти більше коштів на молодіжні житлові програми», - наголосив Артур Палатний.

Він зазначив, що на законодавчому рівні маємо передбачити виділення субвенції на забезпечення молоді житлом з державного бюджету пропорційно обсягу коштів, виділених з місцевих бюджетів. При цьому голова Комітету висловив жаль, що не можливо оминути інші гострі проблеми молоді, а саме: труднощі з отриманням якісної освіти, працевлаштуванням, відсутністю кваліфікованого медичного забезпечення,  адже ці фактори прямо впливають на подальші можливості розвитку молодої людини як особистості. За його словами , найбільш гостро ці проблеми проявляються у сільській місцевості та невеликих містах. «Ми всі розуміємо, що саме якісна освіта визначає подальші перспективи молодої людини. Проте, на сьогодні в найбільш критичному становищі знаходяться професійно-технічні заклади, фінансування яких передано на місцеві бюджети. У підсумку, вони отримуються фінансування обсягом 5 відсотків від необхідного. Це ускладнює доступ молоді з малозабезпечених сімей до професійної освіти, позбавляє її можливості знайти своє місце в житті», - сказав Артур Палатний та наголосив, що Комітет вважає небезпечними пропозиції Міністерства фінансів України щодо поступового скорочення відсотку студентів, які отримують стипендії. « З початку цього року вже маємо суттєве скорочення стипендіатів, і навіть деякі відмінники залишилися без стипендій. Подальше скорочення стипендій може призвести до суттєвого відтоку талановитої молоді з країни на навчання за кордон. Бо навчання в сусідній Польщі коштує набагато дешевше, ніж в деяких українських вузах. Тому ми підтримуємо позицію Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич щодо неприпустимості таких реформ. Крім того, для того, щоб молодь була зацікавлена отримувати якісну освіту, в неї має бути реальна перспектива отримати робоче місце з гідною заробітною платою», - сказав голова Комітету і зауважив, що в цьому питанні мають бути об’єднані  зусилля держави, місцевих громад, громадських організацій для подолання безробіття молоді».

«Насамперед, молодь зіштовхується з проблемою отримати перше робоче місце. Згідно з наданою нам статистикою, майже кожен четвертий молодий громадянин України віком 15-24 роки є безробітним», - поінформував голова Комітету. Він нагадав, що на законодавчому рівні в період з 2005 по 2012 рік діяла норма закону щодо забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю: «Тобто було створено механізм фінансування першого робочого місця для молоді через стимулювання роботодавців за працевлаштування молодих людей. Проте, у подальшому відповідна законодавча норма була скасована». Артур Палатний висловив переконання, що цю помилку необхідно виправити та відновити систему фінансування першого робочого місця для молоді.

Також голова Комітету акцентував увагу на темі медичного обслуговування. За його словами, відповідно до статистичних даних 84% молоді вважають себе практично здоровими. «Але в реалії маємо найвищий в Європі рівень захворюваності на туберкульоз, друге місце Європі за темпами розвитку захворюваності на ВІЛ, велику частку молоді, яка хворіє на наркологічні розлади. Скажемо відверто, всі ці хвороби безпосередньо пов’язані із відсутністю профілактичних заходів, належного медичного обслуговування, соціальними та культурними проблемами», - зазначив народний депутат і наголосив: «Тому, вирішення питання здоров’я молоді може бути досягнуте не лише медичними засобами, а насамперед, розв’язанням важливих соціальних проблем». «Окреме важливе питання, що, на жаль, не знайшло відображення, це робота з молоддю, що перебуває у  складних життєвих обставинах. Тут головне, профілактика та своєчасне реагування. Маємо вкрай високий рівень домашнього насильства в молодих сім'ях, що призводить інколи до випадків загибелі та каліцтва дітей. Якщо ми не будемо приділяти достатньої уваги питанням щодо неблагополучних сімей, то будемо мати катастрофічні наслідки, адже такі сім’ї будуть виховувати дітей, які будуть продовжувати їх неблагополучний шлях», - наголосив парламентарій.

Одним з найважливіших чинників розвитку молодої людини він назвав заняття спортом: «Саме в дитячо-юнацьких спортивних школах займаються тисячі юнаків та дівчат з малозабезпечених сімей, і саме від мудрості місцевих рад залежить подальша доля таких дітей. Фінансуючи дитячо-юнацький спорт, мистецькі школи ми отримаємо нових олімпійських чемпіонів, композиторів, співаків, художників, які прославлять як Україну так і місцеву громаду».

Артур Палатний зауважив, що «ефективність молодіжної політики на місцевому рівні залежить від двох чинників: По-перше, від ресурсів та важелів, які в рамках децентралізації держава передасть місцевим громадам; По-друге, від координації зусиль на місцевому рівні між місцевими органами виконавчої влади, структурними підрозділами органів місцевого самоврядування, інститутами громадянського суспільства». Він висловив переконання, що всіх, хто зібрався у парламентській залі, об’єднує щире бажання розбудовувати ефективну молодіжну політику на місцевому рівні, що зможе забезпечити соціальне становлення та розвиток молоді, реалізацію молодими громадянами України своїх здібностей, долучатись до управлінських рішень та бути здатними самостійно вирішувати власні проблеми.

Під час слухань виступили: заступник Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна, заступник Міністра освіти і науки України Роман Греба, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс, а також керівники органів місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, представники міжнародних та молодіжних громадських організацій, народні депутати України. Під час проведення парламентських слухань консультант ЮНІСЕФ з питань залучення молоді і партнерств для проекту U-Report Річард Герц провів серед учасників смс опитування щодо основних аспектів державної молодіжної політики.

На завершення парламентських слухань міністр Ігор Жданов підкреслив, що найбільш вдалі рекомендації будуть використані у діяльності Міністерства молоді та спорту. Звертаючись до народних депутатів стосовно коштів, які виділяються у держбюджеті на реалізацію державної молодіжної політики, він зауважив, що державний кошторис ухвалюється у парламенті.

У свою чергу голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний подякував учасникам за небайдужість, за змістовні, продуктивні виступи, цінні та корисні поради і рекомендації. «Сьогоднішні слухання ще раз засвідчили, що реформування державної молодіжної політики в період децентралізації в державі потребує зваженої та злагодженої роботи між всіма вертикалями влади», - зазначив він. «Комітет забезпечить розгляд доопрацьованого Закону про молодь за участю центральних органів виконавчої влади та громадських організацій та прийме обґрунтоване рішення з урахуванням експертних висновків», - запевнив Артур Палатний і додав: «Ми маємо отримати на виході якісно новий Закон, ухвалення якого реально поліпшить становище молоді в державі». Голова Комітету також повідомив, що з метою напрацювання Рекомендацій парламентських слухань з урахуванням пропозицій, що пролунали сьогодні в залі парламенту, з метою створення фахового документу, Комітет прийматиме пропозиції до проекту Рекомендацій до 22 листопада цього року.

Головуюча на парламентських слуханнях заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд зауважила, що сьогодні пролунало багато цікавих зауважень та пропозицій. Серед іншого вона розповіла, що отримала освіту за кордом і повернулася в Україну і ніколи про це не пошкодувала. Тому, звертаючись до молоді, вона закликала: Ідіть і робіть, обирайтеся в органи влади. За її словами, відповідальність треба ділити. «Погану владу обирають добрі люди, які не ходять на вибори», - зазначила Оксана Сироїд. Вона зауважила, що потрібно брати на себе відповідальність, не критикувати, а прийти і зробити.

Відео:
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку