21-23 травня 2016 року у Львівській області (м. Трускавець) за участю депутатів Комісії Сейму Республіки Польща з питань фізичної культури, спорту і туризму відбулося виїзне засідання Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

Опубліковано 25 травня 2016, о 14:59

У засіданні взяли участь народні депутати України, депутати Сейму Республіки Польща, представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості та бізнесу.

Розпочинаючи свій виступ, Голова Комітету Артур Палатний подякував за запрошення до міста Трускавця керівництву Львівської області, а саме голові обласної державної адміністрації Олегу Михайловичу Синютці та Трускавецькому міському голові Андрію Кульчинському за надану можливість провести виїзне засідання на Львівщині, також подякував колегам з Комісії фізичної культури, спорту і туризму Сейму Республіки Польща, які прийняли запрошення і приїхали в Україну: Голові Комісії Іренеушу Расю, депутатам Сейму Республіки Польща Войцєху Коссаковскі, Томашу Кухарскі, Ґжеґожу Матусяку, Ярославу Шлахетці та старшому секретарю Комісії Криштофу Майєру.

А. Палатний відзначив: «Такі зустрічі і обмін досвідом з нашими друзями із Сейму вже стали доброю традицією».

«Наша зустріч протягом трьох днів присвячена темі: «Шляхи співробітництва України та Польщі щодо формування туристичної інвестиційної привабливості України». Всі ці три дні будуть присвячені саме інвестиційній привабливості України курортно-туристичних об’єктів Львівської області» - сказав Артур Палатний.

Голова Комітету Артур Палатний зазначив, що Республіка Польща є найбільш послідовним і дієвим партнером України в її євроінтеграційних прагненнях серед тих країн, які є членами Європейського Союзу і мають з нашою державою спільні кордони, культурні та історичні традиції, а також близькі геоекономічні інтереси. Польща залишається одним із головних стратегічних партнерів України на європейському континенті, насамперед, щодо підтримки її зусиль, пов’язаних із наближенням до ЄС. Незмінність такої позиції впродовж тривалого часу набула для України важливого значення як у контексті успішної реалізації політики європейської інтеграції, так і щодо розвитку двостороннього економічного співробітництва з Польщею. Це стосується як державної політики загалом, так і окремих її складових, зокрема економічної, соціальної, регіональної та інших.

«Так, як Польща – один із наших найближчих сусідів, стосунки з якими мають давню історичну традицію, стратегічним напрямом у зовнішній політиці України є партнерські відносини із цією державою. Враховуючи той факт, що Польща є членом ЄС, Україна вкрай зацікавлена у розвитку стратегічних відносин з нею. На сьогодні співробітництво обох держав спостерігається майже в усіх сферах економіки, насамперед, в галузі туризму.

І недарма. Україна сьогодні викликає інтерес і зацікавленість  наших сусідів з точки зору інвестиційної привабливості.

Українсько-польське співробітництво в галузі туризму, на мою думку, має передбачати стимулювання розвитку туризму, використання туристичних зв’язків для укріплення взаєморозуміння й довіри між країнами, розробку спільних стандартів і технологій обслуговування туристів, аналіз оцінки туристичних ресурсів та інфраструктури, аналіз інвестиційних пропозицій на рівні певних адміністративно-територіальних одиниць» - сказав А. Палатний.

Артур Палатний запевнив, що для України – Республіка Польща була, є і буде ключовим стратегічним партнером, із яким Україна розвиває всебічний двосторонній діалог, поглиблює і буде поглиблювати взаємовигідну співпрацю.

«Поглиблення такої співпраці може бути і на прикладі міста Тркскавець, яке прийняло наше засідання. Крім того, бальнеологічний курорт «Трускавець» має унікальну за своїм складом мінеральну воду «Нафтуся», аналогів якої немає за межами України. І разом з тим, місто знаходиться недалеко від польсько-українського кордону. Відповідно, історична близькість, ресурсна унікальність та транспортна близькість цього міста сприятимуть збільшенню інвестицій від польського бізнесу. Я не дарма наводжу ці аргументи, адже присутнім тут польським партнерам ця пропозиція можливо буде цікавою» - наголосив А. Палатний.

Артур Палатний наголосив на доцільності українсько-польського економічного співробітництва, оскільки країни є сусідами, мають спільну історію народів, подібні геоекономічні інтереси та стратегічні цілі. Запевнив, що зустріч в місті Трускавці принесе конкретні результати.

Керівник польської делегації, Голова Комісії фізичної культури, спорту і туризму Сейму Республіки Польща, Іренеуш Рась зазначив, що 10 років співпраці зобов’язують як Україну так і Польщу поставити нові цілі у сфері туризму задля його розвитку.

«В Україні є багато місць, що потребують великих затрат, але які можуть збільшити кількість туристів із Західної Європи» – сказав Іренеуш Рась.

«Я радий, що таке засідання організували саме тут, у Трускавці. Ми співпрацюємо вже довгий час, є багато питань, які об’єднують наші країни, які потребують спільного вирішення як зі сторони Польщі, так і зі сторони України. Дуже добре, що ця співпраця стає ще тіснішою, добре, що існує розуміння і що сторони зацікавлені у вирішенні існуючих проблем, задля того, щоб розвивати туризм, покращувати розвиток регіонів та робити все на ще вищому рівні» – зазначив керівник польської сторони Іренеуш Рась.

Також Голова Комісії фізичної культури, спорту і туризму Сейму Республіки Польща представив певні підходи щодо заохочення бізнесу з розвитку туризму, зокрема щодо створення Польсько-українського фонду для реставрації європейських об’єктів історичної спадщини, що розташовані та території Західної України. Такий фонд допоможе власникам туристичних об’єктів на 100 відсотків профінансувати, і як наслідок – відновити об’єкти. Крім того, Іренеушем Расем було запропоновано запровадити в Україні туристичний податок. Тобто, кожен турист, який приїжджає до міст України сплачує певну суму коштів до бюджету міста, що йдуть у цільовий фонд та витрачаються для покращення конкурентоспроможності у туризмі, відновлення скверів, парків тощо.

Завершуючи свій виступ, Іренеуш Рась наголосив на тому, що Польща була і буде стратегічним партнером України.

Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка у своєму виступі висловив слова вдячності Голові Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артуру Палатному за те, що засідання Комітету відбувається саме на Львівщині і запевнив, що це є великий шанс для Львівщини зробити потужні кроки вперед в сфері туризму. Наголосив на тому, що цей регіон Львівщини, де відбувається засідання, потребує промоції та інвестицій.

Також Олег Синютка подякував делегації Республіки Польща за величезну підтримку, яку сьогодні має український народ в нашій боротьбі за незалежність і територіальну цілісність. Подякував за фінансову підтримку в 100 мільйонів злотих для облаштування переходів на кордоні Україна - Польща.

Олег Синютка висловив впевненість, що таке спільне засідання за участю українських та польських депутатів дасть великий поштовх для промоції Львівського регіону в Польщі.

Розпочинаючи свій виступ, Трускавецький міський голова Андрій Кульчинський зазначив, що Трускавець є загальновизнаним курортом з майже двовіковою історією. В різні періоди тут відпочивали еліти Польщі, Австро-Угорщини, Радянського Союзу і України. Відомі співаки, художники, письменники, олімпійські чемпіони, космонавти. «Спираючись на ці історичні факти ми можемо стверджувати, що Трускавець є не просто курортом, а містом міжнародного значення» - сказав А. Кульчинський.

Андрій Кульчинський запевнив учасників засідання, що Трускавець є розвиненим містом у сфері туризму. Однак, зробити потрібно ще дуже багато.

«Найперше і найголовніша – розвиток міжнародного туризму, який неможливий без розвитку туристичної інфраструктури, яка необхідна для комфортного і швидкого переміщення туристів між обома країнами. Для цього потрібна, насамперед, правильна логістика» - сказав А. Кульчинський.

Андрій Кульчинський зазначив, що потребує введення в експлуатацію прикордонний перехід Ніжанковичі - Малховіце в Мостиському районі Львівської області, бо це ворота через які можуть йти двосторонні великі транзитні потоки, в тому числі - до всіх курортів Прикарпаття.

Ще однією проблемою, про яку наголосив Андрій Кульчинський – це проблема доріг, а саме, невеликих в масштабах держави шляхових відрізків в трьох прикордонних районах, які «виводять» курорти Львівщини через Перемишль на всю Польщу. «Ці питання ми самостійно не зрушимо і не вирішимо без Вас, шановні високі гості, без вашої протекції, без вашого бажання і розуміння» - сказав А. Кульчинський.

Трускавецький міський голова Андрій Кульчинський висловив великі сподівання від проведеного засідання та від рішення, яке було прийнято членами Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. «Я особисто готовий постійно до співпраці, комунікації з Вами, шановні учасники, і я впевнений, що тільки завдяки нашій спільній енергії нам вдасться втілити все задумане» - сказав А. Кульчинський.

Заступник голови Львівської обласної ради Парасковія Дворянин у вітальному слові закцентувала: «Є кілька феноменів сьогоднішнього засідання. Я тішусь з того, що комітети Верховної Ради України виїжджають на міста. Це означає, що це скликання має перспективу, адже в містах і селах є сила України. Ми сьогодні в залі маємо представників країни, яка є справжнім добрим сусідом. Яка не тільки ставить нам високий бал на Євробаченні, а ще й допомагає утвердитися у правильному цивілізаційному шляху розвитку України. Ще один феномен – місто Трускавець, яке є послідовним у своїх бажаннях, адже кілька тижнів тому у цьому залі була підписана чотиристороння угода з представниками Польщі. Тож це не один крок, а стратегія цього міста. Також сьогодні в повному складі є присутня комісія обласної ради з питань туризму та культури. Це означає, що ці люди зацікавлені, щоб розвиток був не тільки формальним і на папері. У  залі є присутні успішні підприємці Львівщини, які ще кілька років тому не дуже комунікували з владою. Це ознака довіри до влади. Ми сьогодні багато говоримо про туризм в загальному, хоча необхідно говорити про індустрію туризму. Це не лише перебирання досвіду, як на мене, а й вміння креативити, втілювати добрі, сучасні ідеї, подати своє, зберігати українську національну ідентичність, показувати те, чим Україна може пишатись». Як приклад міста з найуспішнішою туристичною інфраструктурою заступник голови Львівської обласної ради навела Львів.

Секретар Комітету Анна Романова подякувала керівництву Львівської обласної державної адміністрації, міста Трускавця за запрошення та можливість побачити розвиток туризму у Львівській області.

Анна Романова сказала: «Коли мене питають: «Яке місто найбільш активне у сфері туристичної індустрії?» То я завжди називаю Трускавець».

Виступаючи Анна Романова назвала декілька проблем, що мають регіони України у сфері туризму, зокрема: проблема з популяризацією України, як туристичної країни, що призводить до зниження кількості туристів, які приїжджають в Україну, в першу чергу європейських, зокрема поляків, проблема логістики Укрзалізниці тощо.

А. Романова запевнила, що у Львівського регіону все вдасться, тому що тут є воля громади і бажання влади щось зробити.

Начальник управління туризму та курортів Львівської обласної державної адміністрації Роман Теребенець привітав гостей тут на Львівщині – у туристичному серці України.

В своєму виступі Роман Теребенець зазначив, що з кожним роком кількість туристів збільшується, у 2015 році – на 32%. Протягом минулого року у готельних комплексах Львівщини зупинилось понад 715 тисяч туристів. З них 591,3 тис. – у санаторіях, пансіонатах та базах відпочинку. Зростає також зацікавленість туристів до мінеральних та оздоровчих вод Львівщини. Лише минулого року на території нашої області оздоровилося 124 тисячі осіб. Здебільшого санітарно-курортним закладам віддавали перевагу гості з Білорусії, Молдови та Азербайджану. А в готельних комплексах серед іноземців переважали поляки – 15 тисяч відвідувачів, турки – майже 7 тисяч осіб та німці – 6 тисяч туристів. Іноземні туристи становили десяту частину приїжджих. Загалом у 2015 році туристичні підприємства Львівщини надали послуги іноземним відвідувачам із 34 країн світу. До речі, всього на Львівщині діє 273 готелі, що мають змогу одночасно прийняти 18 тис гостей. Крім того, функціонує 38 санаторіїв, з яких 5 дитячих, 2 пансіонати з лікуванням, 4 пансіонати відпочинку та 9 баз відпочинку. Одночасно оздоровитися у цих закладах мають змогу 16 тис осіб.

«В області працює низка туристичних фірм, що готові надати свої послуги кожному, хто бажає гарно провести час. Діють туристичні інформаційні центри у Львові, Яворові, Дрогобичі, Самборі, Трускавці» - сказав Р. Теребенець.

Роман Теребенець висловив сподівання, що таке засідання стане майданчиком для налагодження і зміцнення співпраці у сфері туризму, встановлення нових ділових контактів та сприятиме розвитку туризму як в малих містах так і в області загалом.

На завершення Голова Комітету Артур Палатний подякував всім учасникам за змістовні виступи і надану цікаву інформацію, побажав всім гарного настрою та плідної праці.

Після засідання українська та польська делегації мали змогу відвідати провідні заклади міста: «Ріксос Прикарпаття», «Міротель», «Лісову пісню», Міжнародну клініку відновного лікування.

22 травня делегація оглянула можливості гірськолижного комплексу “Буковиця” та взяла участь у конференції, де відбулася презентація туристичних та оздоровчих можливостей міста-курорту.

 

З матеріалами засідання та презентаціями туристичних та оздоровчих закладів Львівського регіону можна ознайомитися нижче.

Аудіо:

Відео:

Відеопрезентація гірськолижного комплексу "Буковиця"
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку