Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

 

 

 

 

 

 м. Київ

 

Головуючий:  Голова Комітету Палатний А.Л.

Секретар: Романова А.А.

Присутні: народні депутати Величкович М.Р., Петренко О.М., Силантьєв Д.О., Спориш І.Д.

Відсутні: народний депутат Бакулін Є.М.

Запрошені: Даневич М.В. – заступник Міністра молоді та спорту України – керівник Апарату; Омелян В.В. – заступник Міністра інфраструктури України – керівник Апарату; Митрофанський С.В. – заступник Міністра молоді та спорту України; Ремень О.М. – керівник секретаріату Уповноваженого Президента України з прав дитини; Кікіна С.О. – директор Департаменту праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України; Колбаса Р.С. – директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України; Коваль В.П. – директор юридичного Департаменту Міністерства оборони України; Кулик О.М. – заступник директора Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України; Олійник Д.С. – заступник директора Департаменту з питань соціальної політики Рахункової палати України; Мацвейко Н.П. – заступник начальника Управління - начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану Міністерства юстиції України; Іванова Л.І.  – заступник начальника управління – начальник відділу організації роботи органів державної реєстрації актів цивільного стану та контролю Міністерства юстиції України; Балуба І.А. – начальник відділу педагогічної та післядипломної освіти Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України; Бойко С.М. – начальник відділу фінансів фізичної культури, спорту та молодіжної політики Міністерства фінансів України; Перепелиця М.А. – начальник відділу фінансів засобів масової інформації та централізованих заходів  Міністерства фінансів України; Молодій Т.Р. – заступник начальника відділу військового законодавства юридичного Департаменту Міністерства оборони України; Мартиненко В. – представник Центру запобігання та протидії корупції; Тесленко В.П. – представник Центру запобігання та протидії корупції; Мельничук А.В. – представник Центру запобігання та протидії корупції.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа), (р. № 2538а, н.д. Королевська Н.Ю., Солод Ю.В.).

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної реєстрації актів цивільного стану щодо приведення їх у відповідність з європейськими стандартами (р. № 3272, КМУ).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення безоплатного харчування, проїзду, забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх шкіл та безоплатного проїзду для студентів і гарантії першого робочого місця для молодих спеціалістів (р. № 2186, н.д. Дерев'янко Ю.Б., Суслова І.М.).

4. Про дотримання законодавства щодо використання коштів Державного бюджету та кредитних коштів під державні гарантії для розв’язання завдань та здійснення заходів, передбачених Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

5. Про результати аудиту ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Житомирської та Кіровоградської областей на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною» у 2013-2014 роках та першому півріччі 2015 року, за матеріалами Рахункової палати України.

6. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (р. № 2254, друге читання).

 

1.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа), (р. № 2538а), поданий народними депутатами Солодом Ю.В. та Королевською Н.Ю.

Палатний А.Л. зазначив, що до Комітету надійшов лист автора законопроекту, народного депутата Королевської Н.Ю. про неможливість присутності її на засіданні Комітету.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Перенести розгляд законопроекту на наступне засідання Комітету.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

2.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної реєстрації актів цивільного стану щодо приведення їх у відповідність з європейськими стандартами (р. № 3272), поданий Кабінетом Міністрів України.

Палатний А.Л. надав слово Мацвейко Н.П. – заступнику начальника Управління - начальнику відділу державної реєстрації актів цивільного стану Міністерства юстиції України. Мацвейко Н.П. зазначила, що проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо приведення до європейських стандартів державної реєстрації актів цивільного стану) розроблено з метою максимального та якісного задоволення потреб людини у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, створення ефективного механізму реалізації прав та інтересів громадян, впровадження у державі європейських стандартів. Метою законопроекту є удосконалення положень законодавчих актів, зокрема, щодо запровадження принципу екстериторіальності у роботі органів державної реєстрації актів цивільного стану, спрощення порядку державної реєстрації актів цивільного стану та максимального наближення послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану до людини.

Не підтримали законопроект: Ремень О.М. – керівник секретаріату Уповноваженого Президента України з прав дитини, народний депутат України, секретар Комітету – Романова А.А.

В обговоренні взяли участь: Іванова Л.І. – заступник начальника управління – начальник відділу організації роботи органів державної реєстрації актів цивільного стану та контролю Міністерства юстиції України.

Палатний А.Л. надав слово Споришу І.Д. – народному депутату України, голові підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства.
Спориш І.Д. зазначив, що підкомітет категорично заперечує проти пропозиції – не проводити запис про батька дитини в документах  про народження за відсутності заяви матері та батька або рішення суду. Ця пропозиція як і пропозиція щодо вилучення відомостей про батьків із запису про дітей, батьки яких невідомі, є дуже небезпечною, оскільки прочерк у графі батько є своєрідним тавром для людини не лише у дитинстві, а й у зрілі роки.

Викликає також сумнів і пропозиція надання можливості громадянам щодо реєстрування  та розірвання шлюбу в день подання заяви. Влітку Комітет провів парламентські слухання щодо сімейної політики і учасники слухань зазначили необхідність підготовки молоді до шлюбу  і його підтримку, також звернули увагу на велику кількість розлучень. А в поданому законопроекті пропонується суттєво спростити процедуру реєстрації шлюбу та розлучень. Це дасть можливість укладати шлюб і розривати його під впливом емоцій, заздалегідь, не розрахувавши наслідки цих дій.

Підкомітет також вважає помилковим можливість розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою подружжя, яке  має дітей, без рішення суду. Оскільки, чинна стаття 109  Сімейного кодексу передбачає, що рішення про розірвання шлюбу постановляє суд, якщо буде встановлено, що після розірвання шлюбу не будуть порушені права дітей.

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні повернути законопроект на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи.

2. Висновок Комітету надіслати до Комітету з питань правової політики та правосуддя.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

3.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення безоплатного харчування, проїзду, забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх шкіл та безоплатного проїзду для студентів і гарантії першого робочого місця для молодих спеціалістів (р. № 2186), поданий народними депутатами Дерев'янком Ю.Б. та Сусловою І.М.

В обговоренні взяли участь: Кікіна С.О. – директор Департаменту праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України, Балуба І.А. – начальник відділу педагогічної та післядипломної освіти Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України, Ремень О.М. – керівник секретаріату Уповноваженого Президента України з прав дитини, Омелян В.В. – заступник Міністра інфраструктури України – керівник Апарату.

 Палатний А.Л. надав слово Споришу І.Д. – народному депутату України, голові підкомітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства.
Спориш І.Д. зазначив, що прийняття законопроекту дасть можливість посилити соціальну захищеність сімей з дітьми, учнів, студентів шляхом: відновлення безоплатного харчування, проїзду, забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх шкіл;  повного утримання державою учнів державних професійно-технічних навчальних закладів та студентів вищих навчальних закладів із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і дітей, які потребують особливих умов виховання; забезпечення першим робочим місцем молодих спеціалістів.

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення безоплатного харчування, проїзду, забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх шкіл та безоплатного проїзду для студентів і гарантії першого робочого місця для молодих спеціалістів, (р. № 2186), за основу.

2. Висновок Комітету надіслати до Комітету з питань науки і освіти.

 

Голосували: «За» – 5; «Проти» – 0; «Утрималось» – 1.

 

 

4.

 

 

Слухали: Голову Комітету Палатного А.Л. про дотримання законодавства щодо використання коштів Державного бюджету та кредитних коштів під державні гарантії для розв’язання завдань та здійснення заходів, передбачених Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

З інформацією щодо використання коштів Державного бюджету та кредитних коштів під державні гарантії для розв’язання завдань та здійснення заходів, передбачених Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, виступили: Омелян В.В. – заступник Міністра інфраструктури України – керівник Апарату, Даневич М.В. – заступник Міністра молоді та спорту України – керівник Апарату та Мартиненко В. – представник Центру запобігання та протидії корупції.

В обговоренні взяв участь перший заступник Голови Комітету – Величкович М.Р.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Провести комітетські слухання на зазначену тему.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

5.

 

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л щодо результатів аудиту ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Житомирської та Кіровоградської областей на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною» у 2013-2014 роках та першому півріччі 2015 року, за матеріалами Рахункової палати України.

Заслухана інформація від: Олійника Д.С. – заступника директора Департаменту з питань соціальної політики Рахункової палати України та Колбаси Р.С. – директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України.

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Інформацію Рахункової палати України про результати аудиту ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Житомирської та Кіровоградської областей на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною» у 2013-2014 роках та першому півріччі 2015 року, взяти до відома.

Інформацію про заходи Міністерства соціальної політики України щодо усунення недоліків, виявлених при проведенні аудиту Рахунковою палатою України щодо ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Житомирської та Кіровоградської областей на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною» у 2013-2014 роках та першому півріччі 2015 року, взяти до відома.

 

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

 

1) доручити Міністерству соціальної політики України:

 

до 1 квітня 2016 року затвердити державний стандарт послуги соціального супроводу стосовно дітей, які виховуються у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу або перебувають під опікою чи піклуванням, що має включати визначення методики розрахунку вартості соціальних послуг;

до 1 вересня 2016 року внести на розгляд Кабінету Міністрів України проект Постанови про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною»  в частині встановлення терміну, протягом якого батьки-вихователі і прийомні батьки мають повідомити органи соціального захисту населення про зміну розміру пенсій, аліментів, стипендій тощо;

вжити заходів щодо удосконалення механізму планування потреби в коштах на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення  батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною»;

посилити контроль:

за цільовим використанням батьками-вихователями і прийомними батьками коштів, що виділяються на дітей-вихованців і прийомних дітей;

за умовами утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в  дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

6.

 

 

Слухали:  Голову Комітету Палатного А.Л щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми, (р. № 2254).

Палатний А.Л. зазначив, що 3 листопада 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Цей Закон вносить зміни до тих же статей Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», що і поданий нашим Комітетом до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми, (реєстр. № 2254).

У зв’язку з цим, на розгляд Комітету вноситься додаткова порівняльна таблиця до законопроекту, (реєстр. 2254), яка приводить його у відповідність до нової редакції Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

 

 

 

Ухвалили:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми, (р. № 2254), у другому читанні та в цілому з врахуванням змін, запропонованих в додатковій порівняльній таблиці.

 

 

Голосували: «За» – 6; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0.

 

 

 

 

Голова Комітету                                              А. ПАЛАТНИЙ

 

Секретар Комітету                                          А. РОМАНОВА

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи”

06 грудня 2023 10:13
23 листопада 2023 12:12
14 листопада 2023 11:30
20 жовтня 2023 11:14
10 жовтня 2023 10:37
22 вересня 2023 09:36
05 вересня 2023 11:44
09 серпня 2023 13:01
25 липня 2023 11:00
04 липня 2023 14:09