На засіданні Колегії обговорили питання: «Про результати участі національної збірної команди України в Іграх ХХХІ Олімпіади 2016 року в м. Ріо-де-Жанейро (Бразилія)» та «Про порушення клопотань перед Верховною Радою України щодо нагородження Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України, Кабінетом Міністрів України щодо нагородження Почесною грамотою Кабінету Міністрів України».

Під час виступу Артур Палатний зазначив, що можна аналізувати виступи спортсменів на Тридцять перших Олімпійських іграх, порівнювати їх з розміром ВВП на душу населення, співставляти з іншими статистичними показниками, чисельністю молоді або кількістю спортивних об’єктів. «Однак, якщо не обдурювати самих себе, ми зобов’язані зробити сумний висновок – маємо найгірший виступ за часів Незалежності України» - сказав Голова Комітету.

Голова Комітету звернув увагу учасників Колегії на те, що жодного разу українці не здобували менше 20 медалей, і навіть у Сіднеї було завойовано 3 олімпійських «золота», зазначивши: «Сьогодні ми зобов’язані зробити з цієї поразки належні висновки, визначити наші помилки та розробити шляхи їх подолання».

Артур Палатний підкреслив, що Комітет вже обговорював підсумки Олімпіади на своєму засіданні 21 вересня, де відбулася відверта, професійна дискусія та були визначені прорахунки державної політики у сфері фізичної культури і спорту. А саме:

руйнування системи дитячо-юнацьких спортивних шкіл;

неефективна система управління українським спортом у період підготовки до Олімпіади, насамперед, це стосується системи визначення рейтингів з олімпійських видів спорту. «Якщо визначати рейтинг за результатами щорічних виступів, то лише одна невдача позбавить той чи інший вид спорту належного фінансування. І далі не варто очікувати нових успіхів. Вважаємо, що необхідно запозичити досвід УЄФА та ФІФA. Відповідні рейтинги мають визначатися за підсумками виступів як мінімум чотирьох років», - сказав А. Палатний.

- формальний підхід у відборі спортсменів на Олімпіаду. Було затверджено положення щодо відбору, проте не завжди найкращі спортсмени отримали право виступити на Олімпіаді. Найбільшу увагу суспільства викликало формування складу збірної у змаганнях з веслування на байдарках і каное. Так, вже дворазовий олімпійський чемпіон Юрій Чебан потрапив на Олімпіаду в останній момент, завдяки додатковій ліцензії Міжнародної федерації. Крім того, суперечки щодо складу жіночої четвірки з веслування на байдарках, призвели до того, що на Олімпійські ігри поїхала команда, яка навряд чи була справжньою командою, здатною перемагати. Був звільнений тренер, завдяки якому була завойована олімпійська ліцензія. «Членам Комітету незрозуміло, чому робота головного тренера збірної команди з веслування на байдарках і каное не отримала відповідного реагування з боку керівництва Міністерства молоді та спорту ще до початку Олімпіади», - наголосив Голова Комітету.


Також Артур Палатний висловив пропозиції Комітету до проекту рішення Колегії, а саме:


- вилучити пункт сьомий проекту Рішення щодо доцільності внесення змін до статті 42 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" стосовно присвоєння спортивних розрядів. «Як майстер спорту з боксу, хочу зазначити, що здобуття спортивного звання або спортивного розряду має велике значення для кожного спортсмена. Тому не потрібно руйнувати спорт непродуманими реформами», - наголосив Голова Комітету;

- включити до Рішення пропозицію Комітету щодо визначення рейтингів олімпійських видів спорту за підсумками виступів спортсменів протягом чотирьох років;

- передбачити чіткі строки внесення на розгляд Кабінету Міністрів України проекту Державної програми розвитку фізичної культури і спорту;

- доручити структурним підрозділам облдержадміністрацій забезпечити збереження мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл та чисельності учнів ДЮСШ.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

26 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:05
26 квітня 2024 15:20
25 квітня 2024 14:23
25 квітня 2024 13:30
25 квітня 2024 12:49
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52