Цим законопроектом пропонується визначити правові та організаційні засади здійснення антидопінгового контролю в Україні, участі відповідних закладів, установ та організацій у профілактиці, запобіганні застосуванню та поширенню допінгу у спорті.

Всього до законопроекту від народних депутатів України надійшли 23 поправки, пропонується врахувати 18 поправок, відхилити – 2 поправки, врахувати частково – 3 поправки.

Для підготовки законопроекту до розгляду в другому читанні була створена робоча група, до якої увійшли представники Міністерства молоді та спорту України, Національного антидопінгового центру, Національного олімпійського комітету України та інші представники спортивної громадськості.

Поправками до законопроекту члени Комітету запропонували перейти до європейського принципу управління антидопінговою діяльністю, а саме – створити Наглядову раду антидопінгового контролю, яка має призначати керівників Національного антидопінгового центру та Національної антидопінгової лабораторії, визначати  основні напрями антидопінгової діяльності. оскільки цього вимагає від України Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА).

Заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань фізичної культури та спорту Денис Силантьєв зазначив, що при створенні Наглядової ради врахована модель Національної антидопінгової організації Німеччини, а саме від держави до складу Наглядової ради пропонується включити представників Міністерства молоді та спорту України, Міністерства охорони здоров’я та Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Від громадськості до складу Наглядової ради пропонується включити представників Національного олімпійського комітету України, Спортивного комітету України, Національного комітету спорту інвалідів, Національної академії наук України.

Друга принципова пропозиція, на яку звернули увагу члени Комітету – перетворення антидопінгової лабораторії на суб’єкт господарської діяльності. Денис Силантьєв зазначив, що під час внесення Міністерством молоді та спорту України зазначеного законопроекту до Кабінету Міністрів України пропонувалося визначити, що лабораторія стає суб’єктом господарської діяльності з дати набуття акредитації Всесвітнім антидопінговим агентством. Водночас, зазначена норма була вилучена за наполяганням Міністерства юстиції України, оскільки вона не відповідає вимогам нормотворчої техніки. Тому членами Комітету було запропоновано передбачити, що стаття 4 законопроекту, що визначає порядок діяльності лабораторії, набуде чинності з 1 січня 2027 року, оскільки неакредитована лабораторія взагалі нежиттєздатна.

«Водночас, якщо процес отримання акредитації лабораторії, розпочнеться раніше, ми оперативно внесемо зміни до Закону і четверта стаття набуде чинності одночасно з отриманням акредитації», - сказав Денис Силантьєв.

Крім того, до Прикінцевих положень законопроекту пропонується додати відповідні доручення Кабінету Міністрів України, оскільки для отримання акредитації необхідно виконати вимоги ВАДА щодо надання необхідного приміщення та придбання необхідного обладнання.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

26 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:05
26 квітня 2024 15:20
25 квітня 2024 14:23
25 квітня 2024 13:30
25 квітня 2024 12:49
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52