Постановою запропоновано  Раді національної безпеки та оборони України розглянути на своєму засіданні питання про дотримання прав дітей в Україні.

Верховній Раді України запропоновано провести "годину запитань до Уряду" з питань виконання органами виконавчої влади вимог законодавства щодо  захисту прав дітей, а також щоквартально включати до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради України блок питань щодо захисту прав дітей та підтримки сімей з дітьми.

Кабінету Міністрів України запропоновано розробити та внести на розгляд Верховної Ради України низку законопроектів, зокрема:

про Загальнодержавну програму „Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на 2017-2021 роки”;

про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення повноважень родичів дитини, які забезпечують її утримання та виховання;

про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства;

про внесення змін до Сімейного, Цивільного та  Цивільного процесуального кодексів України щодо забезпечення дотримання строків розгляду справ про позбавлення батьківських прав, усиновлення, стягнення аліментів;

щодо забезпечення соціальних гарантій дітям, яким надано статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів;

про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності об’єднаних територіальних громад у сфері забезпечення, дотримання та захисту прав дитини;

про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку виїзду дитини за кордон;

про внесення змін до Закону України “Про судовий збір” щодо звільнення внутрішньо переміщених осіб від сплати судового збору у справах щодо захисту прав та інтересів дитини.

Кабінету Міністрів України також запропоновано відкликати з Верховної Ради України та доопрацювати проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної реєстрації актів цивільного стану щодо приведення їх у відповідність з європейськими стандартами (реєстр. № 4605), з виключенням норм, що суперечать інтересам дітей, зокрема про вилучення відомостей про батьків з актового запису  та свідоцтва про народження дитини, за відсутності заяви матері та батька або рішення суду, або у разі, якщо  батьки дитини невідомі.

Також для координації питань захисту прав дітей на загальнодержавному рівні запропоновано створити Міністерство України у справах сім'ї та дітей.

Проект Рекомендацій містить низку конкретних пропозицій щодо вдосконалення діяльності низки міністерств, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Верховному Суду запропоновано проаналізувати судову практику щодо розгляду судами цивільних справ з позбавлення батьківських прав та поновлення в батьківських правах, відібрання дітей без позбавлення батьківських прав, внести пропозиції щодо поліпшення захисту прав дитини під час розгляду судами таких справ.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

26 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:05
26 квітня 2024 15:20
25 квітня 2024 14:23
25 квітня 2024 13:30
25 квітня 2024 12:49
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52