З 16 по 19 червня 2017 року відбувся офіційний візит народних депутатів України – членів Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму до  Сейму  Республіки Польщі  на запрошення  Комісії фізичної культури, спорту і туризму Сейму Республіки Польща.

До складу делегації ввійшли народні депутати:  Величкович М.Р. – Перший заступник Голови Комітету, Романова А.А. – секретар Комітету, Спориш І.Д. – голова підкомітету Комітету з питань молодіжної політики, сім’ї та дитинства та працівники секретаріату: Скалозуб В.А. – завідувач секретаріату Комітету,  Когут Н.О. – головний консультант секретаріату Комітету.

Українська делегація відвідала міста Люблін, Наленчув і Казімеж Дольни та   провела декілька важливих зустрічей. В ході зустрічі з президентом міста  (мером) Любліна Кшиштофом Зуком та віце-маршалом Люблінського воєводства Кшиштофом Грабчуком обговорювалися питання розвитку фізичної культури та спорту, проведення великих міжнародних спортивних заходів, розвитку туристичної сфери на прикладі міста Любліна та Люблінського воєводства. Так, членів української делегації було ознайомлено з функціонуванням спортивних та туристичних організацій, розподілом коштів між Державним і місцевими бюджетами, залученням до занять фізичною культурою та спортом як найбільше дітей та молоді і громадян держави.

Як було зазначено, Президентом міста Любліна Кшиштофом Зуком, Люблін має сучасні спортивні об’єкти та досвід організації великих міжнародних спортивних заходів.  Цікавою та необхідною інформацією для народних депутатів України – членів делегації була інформація про забезпечення безпеки під час проведення великих спортивних заходів.  Як було зауважено,  спортивні об’єкти були побудовані на спільні кошти Європейського Союзу, державного та місцевого бюджетів та приватні кошти.

Директор управління спорту та туризму адміністрації міста Любліна розповів, що в Любліні побудовано багато нових навчальних центрів з  волейболу, з гандболу, з футболу, з плавання. У Люблінському воєводстві існує 35 шкіл з плавання. Діє багато загальнопольських програм спортивної підготовки. Так, наприклад, міська програма з підтримки підготовки дітей та молоді  «Спортивна  школа» полягає у безкоштовному наданні для неурядових спортивних організацій спортивних залів у школах, що знаходяться у підпорядкуванні громади Любліна.

Віце-маршал Люблінського воєводства Кшиштоф Грабчук у своїй доповіді наголосив, що Люблінське воєводство велику увагу приділяє розвитку спорту. Постійно будуються нові спортивні інфраструктурні об’єкти, виділяються стипендії для переможців міжнародних та національних змагань, відбувається фінансування спортивних громадських клубів. На переконання віце-маршала, спорт – є такою сферою, яка єднає всіх. Їх девіз «Спорт робить людей здоровими». Члени делегації відвідали «Люблін арену» та великий комплекс з найсучаснішим басейном, аквапарком, льодовою ареною та іншими залами, що є прикладом спільного фінансування, як Європейського Союзу, так державного та місцевих бюджетів та приватних інвесторів.

Також члени української делегації відвідали Регіональну туристичну організацію м. Люблин, відомий курорт Наленчув, зустрілися з бургомістром міста Наленчув паном Анджеєм Свиком та  бургомістром міста Казімєж Дольни паном Анджеєм Писулею, які ознайомили делегацію з туристичною інфраструктурою. На прикладі цих маленьких туристичних міст, можна було побачити, як необхідно використовувати  об’єкти культурної спадщини для приваблення як найбільше туристів.

На кожній зустрічі панувала дружня атмосфера, яка  підтверджувала високий рівень дружніх відносин між нашими Комітетами та між Україною і Польщею, спільне прагнення до розширення співпраці та реалізації нових взаємовигідних проектів. Протягом усього перебування у Польщі постійний обмін думками підтвердив незмінне прагнення сторін і надалі поглиблювати українсько-польські міжпарламентські контакти  в дусі дружби і взаєморозуміння.

Члени Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Верховної Ради України зазначили, що польський досвід в питаннях порушених під час зустрічей знайдуть свою практичну реалізацію в роботі Комітету та при підготовці відповідних законопроектів, особливо з питань туризму та фізичної культури і спорту.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

25 квітня 2024 14:23
25 квітня 2024 13:30
25 квітня 2024 12:49
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52
24 квітня 2024 15:30
24 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 18:00