У засіданні взяли участь: народний депутат України, заступник Голови Комітету Денис Силантьєв, перший заступник Міністра молоді та спорту України Ігор Гоцул та представники спортивної громадськості.

 

Відкриваючи засідання робочої групи заступник Голови Комітету Денис Силантьєв зазначив, що законопроектом пропонується викласти в новій редакції статтю 40 Закону України «Про фізичну культуру і спорт», знявши функцію держави затверджувати правила спортивних змагань, та передати таку функцію федераціям.

Д. Силантьєв наголосив на можливих негативних наслідках нової редакції статті 40 Закону та навів аргументи, а саме:

1. Спортивні змагання на території України проводяться за правилами міжнародної спортивної федерації з виду спорту, визнаного в Україні.

Практично не можливо проводити всеукраїнські, регіональні, клубні та шкільні змагання на території України за міжнародними правилами з виду спорту, визнаного в Україні з наступних причин:

- міжнародні правила призначені, в першу чергу, для проведення чемпіонатів та кубків світу, чемпіонатів та кубків континентів, та не містять норм, які регламентують проведення місцевих змагань, чемпіонатів та кубків певної країни.

Наприклад, у правилах ФІНА під час проведення змагань з плавання чітко вказано, що для реєстрації учасників приймаються заявки лише від національних федерацій (членів ФІНА). Якщо проводиться чемпіонат області або міста, яким чином проводити реєстрацію учасників та хто буде подавати заявки?

- міжнародні правили не регламентують встановлення національних рекордів.

2. Виключне право на переклад та тиражування таких правил державною мовою, їх офіційний коментар має Всеукраїнська спортивна федерація, що є членом зазначеної міжнародної спортивної федерації.

1) В Україні визнано більш ніж 160 видів спорту (олімпійських та неолімпійських), кількість видів спорту у яких всеукраїнська федерація з виду спорту є членом відповідної міжнародної, приблизно, одна третина від усіх видів спорту, визнаних в Україні.

«Наприклад: федерації зі стрибків у воду України, синхронного плавання України, водного поло України – не члени ФІНА!!!! Хто в такому випадку буде займатися правилами цих видів спорту», наголосив Денис Силантьєв.

2) Фактично, спортивним федераціям на рівні Закону надається право перекладати та коментувати міжнародний нормативно-правовий акт, дія якого поширюється на невизначене коло осіб та необмежене у часі на території держави.

Таким чином, у штаті спортивних федерацій повинні працювати фахівці-перекладачі рівня співробітників Міністерства закордонних справ України (відповідно до Закону України «Про міжнародні договори України» офіційний переклад багатосторонніх міжнародних договорів України на українську мову здійснює МЗС).

3) Спортивні федерації – це громадські об’єднання у зв’язку з чим документи видані такими організаціями не підлягають державній реєстрації, що в свою чергу унеможливлює проведення правової експертизи, перекладу правил та коментарів до них, на відповідність Конституції та законодавству України, Конвенції про захист прав людини, міжнародним договорам України, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України, та антикорупційної експертизи та інше.

3. У разі відсутності міжнародної спортивної федерації з виду спорту, визнаного в Україні, спортивні змагання на території України проводяться за правилами Всеукраїнської спортивної федерації з цього виду спорту.

1) Кількість всеукраїнських організацій з певного виду спорту не обмежена, що може призвести до колапсу, якщо декілька всеукраїнських федерацій з одного виду спорту почнуть проводити змагання кожний по своїм правилам.

 

Перший заступник Міністра молоді та спорту України Ігор Гоцул зазначив, що проект акта розроблено з метою скорочення контролюючих функцій державних органів та забезпечення дотримання Конституційних принципів невтручання державних органів у діяльність громадських об’єднань, зокрема спортивних федерацій та дотримання європейських вимог та міжнародних стандартів у сфері фізичної культури та спорту. «Тому потреби у затвердженні правил спортивних змагань Мінмолодьспортом не має», - підкреслив І. Гоцул.

Представники спортивної громадськості – віце-президент Національного олімпійського комітету України Валерій БОРЗОВ і Перший проректор Національного університету фізичного виховання і спорту України Мирослав ДУТЧАК зазначили, що повинен бути контроль держави за розвитком спорту в Україні. Зокрема, можливо потреби у затвердженні правил спортивних змагань Мінмолодьспортом немає, однак Міністерство повинно робити експертизу таких правил на відповідність законодавству України, регулювати питання, що не врегульовані правилами міжнародних федерацій тощо.

 Було прийнято рішення, що Міністерство молоді та спорту України разом з спортивними експертами доопрацюють зміни до статті 40 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» та запропонують Комітету нову редакцію цієї статті.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

19 квітня 2024 15:05
19 квітня 2024 14:30
19 квітня 2024 13:35
19 квітня 2024 12:40
19 квітня 2024 09:25
18 квітня 2024 17:43
18 квітня 2024 17:00
18 квітня 2024 16:30
18 квітня 2024 15:52
18 квітня 2024 14:43