Відкриваючи засідання, Голова Комітету Артур Палатний, нагадав членам Комітету, що на попередньому засіданні головна увага була приділена питанням відновлення фінансування оздоровлення та відпочинку дітей в дитячих центрах «Артек» та «Молода гвардія». Завдяки наполегливості членів Комітету, взаємодії з Комітетом з питань бюджету, іншими державними органами, питання нарешті вирішено, борги державного бюджету перед «Артеком» та «Молодою гвардією погашені.

Водночас, наголосив Артур Палатний залишається актуальне питання фінансування видатків щодо встановлення сучасної протипожежної сигналізації в дитячому центрі «Молода гвардія», виконання відповідних приписів органів державного нагляду. Виникає дивна ситуація – один державний орган – Державна служба України з  надзвичайних ситуацій подає до суду щодо закриття «Молодої гвардії» через відсутність сучасної протипожежної сигналізації, а інший державний орган, що має вирішити це питання – Міністерство соціальної політики, не вирішує питання фінансування проектування та облаштування цієї сигналізації. Сподіваємося, що це питання найближчим часом буде оперативно вирішено.

Також, Голова Комітету зазначив, що до функцій Міністерства соціальної політики України, визначених Законом України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», відноситься робота з соціально-правового захисту дітей, забезпечення додержання вимог законодавства щодо встановлення опіки та піклування над дітьми, їх усиновлення.

«Прокуратура позбавлена функцій загального нагляду та представництва в суді, а Міністерство не здійснює належний контроль за органами опіки та піклування. Це призводить до серйозних зловживань при усиновленні дітей, влаштуванні до сімейних форм виховання, утриманні в центрах соціальної реабілітації дітей, невчасного реагування на неналежне виконання батьківських обов’язків.

А з іншого боку, як служби у справах дітей, так і центри соціальних служб не мають відповідного кадрового ресурсу, щоб виконати всі поставлені перед ними функції. При цьому в більшості міст та районів не виконуються вимоги закону щодо чисельності служб у справах дітей», -–підкреслив Артур Палатний.

Заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна повідомила, що при розгляді проекту Закону про Державний бюджет України на 2019 рік Міністерство вносило пропозиції щодо виділення коштів на фінансування проектування та облаштування протипожежної сигналізації на завершення будівництва. Ці пропозиції були підтримані Комітетом з питань  сім’ї,  молодіжної політики, спорту та туризму, проте, не враховані в остаточній редакції Державного бюджету України на 2019 рік. Міністерство соціальної політики нещодавно повторно звернулось до Кабінету Міністрів України щодо виділення зазначених коштів.

Також Олександра Чуркіна поінформувала членів Комітету, що Міністерство планує з жовтня цього року суттєво збільшити розмір державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштованих до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей за рахунок економії коштів відповідної субвенції.

У виступі заступника Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції також було зазначено,  що Міністерство планує посилити контроль за діяльністю органів опіки та піклування, у тому числі за допомогою новоствореної Державної соціальної служби.

За підсумками розгляду звіту Міністерства соціальної політики України Комітет ухвалив рішення, де Кабінету Міністрів України було рекомендовано:

ухвалити рішення про забезпечення дитячих центрів «Артек» та «Молода гвардія» електричною енергією за тарифами для населення;

збільшити розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях.

Також Кабінету Міністрів України рекомендовано – доручити Міністерству соціальної політики України:

профінансувати видатки для встановлення сучасної протипожежної сигналізації в дитячому центрі «Молода гвардія», виконання відповідних приписів органів державного нагляду;

забезпечити виділення додаткових коштів для завершення реконструкції спортивних майданчиків та котельні з рідкого палива;

посилити контроль за виконанням органами опіки та піклування та службами у справах дітей вимог законодавства щодо захисту прав дитини;

забезпечити участь Міністерства соціальної політики України у розробці та опрацюванні всіх законопроектів, що стосуються відносин між дитиною, її батьками та іншими родичами, у тому числі з питань визначення місця проживання дитини, участі у вихованні дитини іншого з батьків, вирішення питання виїзду дитини за межі України, призначення аліментів, контролю над їх цільовим витрачанням тощо;

привести Порядок здійснення органами опіки та піклування контролю за цільовим витрачанням аліментів на дитину у відповідність до вимог частини першої статті 186 Сімейного кодексу України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

26 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:05
26 квітня 2024 15:20
25 квітня 2024 14:23
25 квітня 2024 13:30
25 квітня 2024 12:49
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52