На засіданні Комітету народні депутати України - члени Комітету заслухали інформацію Міністерства молоді та спорту України та Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України про стан виконання Постанови Верховної Ради України «Про проголошення Дня шахів в Україні», (від 1 листопада 2011 року № 3985-VI).

Під час обговорення цього питання народними депутатами України - членами Комітету та представниками спортивної громадськості було зазначено, що на сьогоднішній день ця Постанова є вкрай важливою.

Зокрема, було зазначено, що передбачене положення Постанови щодо введення факультативів із занять шахами у загальноосвітніх навчальних закладах виконується частково, і народні депутати – члени Комітету запропонували представникам Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України запровадити такі факультативи у всіх школах, оскільки шахи це саме той вид спорту, що дає можливість стратегічно мислити, сприяє розвитку концентрації уваги, вмінню долати труднощі та планувати власні дії.

Крім того, президент федерації шахів Віктор Володимирович Капустін зазначив, що доцільно було б відновити роботу організаційного комітету з питань щорічного відзначення Дня шахів  в Україні із  залученням  представників Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, інших міністерств, відомств та громадських організацій.

З огляду на зазначене, та враховуючи важливість реалізації Постанови Верховної Ради України «Про проголошення Дня шахів в Україні», Комітетом було прийнято відповідне Рішення, що спрямоване на забезпечення належного виконання цієї Постанови.

Зокрема, Кабінету Міністрів України рекомендовано:

1) доручити Міністерству молоді та спорту України спільно з Міністерством освіти і науки України забезпечити належне виконання положень Постанови Верховної Ради України «Про проголошення Дня шахів в Україні», зокрема розробити та подати на затвердження Кабінету Міністрів України проект Закону України «Про Загальнодержавну програму розвитку шахів в Україні»;

2) до 1 березня 2022 року провести аналіз виконання Постанови Верховної Ради України «Про проголошення Дня шахів в Україні» обласними та районними державними адміністраціями та вжити відповідних заходів реагування у разі її невиконання;

3) до 1 березня 2022 року подати на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про Загальнодержавну програму розвитку шахів в Україні».

Також, зазначеним Рішенням Комітету передбачено термін його виконання1 березня 2022 року.

 

Відповідне Рішення Комітету надіслано до Кабінету Міністрів України, Міністерства молоді та спорту України і Міністерства освіти і науки України.

 

Поряд з цим, на засіданні Комітету був присутній 19-річний український шахіст, чемпіон Європи 2021 року з шахів, чемпіон світу серед студентів з рапіду Кірілл Шевченко, якого привітали народні депутати України - члени Комітету з яскравими досягненнями в його улюбленому виді спорту, побажали нових звершень в ім’я України.

Голова Комітету Андрій Кожем’якін нагородив Кірілла Подякою від Комітету з питань молоді і спорту за вагомий внесок у розвиток і популяризацію шахів, патріотизм, відданість своїй справі та особисті досягнення на чемпіонатах світу та Європи.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

28 березня 2024 16:44
28 березня 2024 13:11
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 12:22
27 березня 2024 17:03
27 березня 2024 16:00
27 березня 2024 15:41
27 березня 2024 15:05
27 березня 2024 14:25
27 березня 2024 13:20