Одним із головних напрямків роботи Пласту є підтримка та захист військових. Пластуни по всій країні об’єдналися і створили міцну систему зв’язків – працюють як одна команда та забезпечують захисників всім необхідним.

Як зазначає Голова Крайової пластової Ради Пласту Юрій Юзич, «було очевидним, що пріоритетом має стати допомога національному спротиву. Висловлена у першому пластовому обов’язку – вірності Богу та Україні. При цьому пластуни й пластунки готувались реалізувати і свій другий, гуманітарний обов’язок – допомогу ближнім (у час війни – цивільному населенню)».

У Житомирі пластовий осередок залучив понад 1 млн грн, з яких 800 тис. грн. витратили на закупку бронежилетів та 390 тис. грн. - на амуніцію та засоби зв’язку.

Спільно з іншими організаціями в Черкасах пластуни залучили близько 200 тис. грн. на купівлю чотирьох тепловізорів та амуніції для військових.

Львівські пластуни на півмільйона гривень  закупили 500 турнікетів та амуніцію для військових.

В Ужгороді до збору коштів на допомогу військовим долучились юнаки – на вихідних влаштовують ярмарки, завдяки чому зібрали вже 2,5 тис. євро та закупили рації для бригади ЗСУ. Старші пластуни спільно з пластунами Кошице закуповують та передають тепловізори на передову. 

Також в перші дні утворилась команда Національного штабу Пласту з пластунів з Києва, Львова, Тернополя, Ужгорода та команди Крайової пластової старшини.

 

Команда нацштабу:

·                 збирає запити на спорядження від пластунів-військових,

·                 закуповує необхідне,

·                 збирає та доставляє точкові замовлення. 

 

Зараз вже 3004 військових отримали допомогу, серед них був і попередній станичний Києва Толік Костенко, БРО, який у перший день вступив до лав територіальної оборони свого міста.

“Ми дякуємо за рації, які були надані в перші дні війни. Бо зв’язок всередині підрозділу був дуже важливий, оскільки тільки починалося злагодження, а вже потрібно було ефективно протидіяти ворожим диверсійним групам. Захист важливих об’єктів потребував якісної комунікації і ми дуже вдячні, що Пласт посприяв цьому!”, – зазначив Анатолій.

Довгий час одним з викликів для Пласту було забезпечення військових бронежилетами, але пластуни змогли це вирішити. Сьогодні Пласт очікує на 453 бронежилети.

 

 Місія Пласту – розвивати нове покоління українців.

У цей не простий час, багатьом пластунам та їх родинам довелось покинути свої домівки чи навіть країну. Але Пласт  допомагає їм адаптуватися, продовжити розвиток та повернутись ще сильнішими, щоб розбудовувати Україну після нашої перемоги.

Багато виховників пішли на фронт, багато волонтерять майже цілодобово. 

Проте, багато хто повернувся до виховної діяльності та проводить сходини у форматі спільного волонтерства або ж сходини у форматі онлайн.

Тож поступово Пласт відновлює виховну  роботу, адаптуючись до нових реалій:  

·                 проводить сходини у бомбосховищі (Болехів),

·                 організовує вишколи (Івано-Франківськ),

·                 юнацтво проводить сходини для пташат (Калуш),

·                 виготовляють енергетичні батончики (Новий Розділ, Кам’янець-Подільський),

·                 У Копчинцях пластуни, що переїхали, готуються створити осередок Пласту.

 

Напрямком гуманітарної підтримки громад, які постраждали від війни, опікуються штаби Пласту. Під час війни система зв’язків між осередками по всій Україні активізувалась і примножує зусилля кожного.

Така модель роботи допомагає штабам швидко реагувати на запити громад щодо гуманітарної допомоги населенню, зокрема у гарячих точках.

Наприклад, штаб у Обухові перетворився у перевалочний пункт, зовсім недавно вони отримали вантажі від пластунів Івано-Франківська та Ужгорода і передали їх у Бориспіль та Бровари. 

Майже кожен штаб має свій перелік запитів, залучає допомогу у своїй громаді або з-за кордону, займається її обліком та логістикою. 

Зокрема, у Львові працює найбільший пластовий центр гуманітарної допомоги, у партнерстві з іншими організаціями вони надіслали близько 925 тонн гуманітарної допомоги майже у всі області України. 

Було зібрано  Івано-Франківською округою  більше 160 тонн гуманітарної допомоги (їжі, одягу, ліків) та відправили у 30 населених пунктів, серед яких Харків, Охтирка, Буча, Чернігів, Волноваха. До діяльності штабу долучилось більше 200 волонтерів.

Капеланська служба у Черкасах провела більше 20 виїздів на позиції військових, щоб психологічно та духовно підтримати військових. Допомагали евакуюватися людям з Бучі та Києва. 

Чернівецький осередок обладнав хостел для переселенців у домівці, вони поселили понад 75 людей та опрацювали близько 500 запитів на житло. 

Ужгородський осередок  приймає ліки, продукти, одяг від скаутів Словаччини і Чехії та перенаправляє у Київ та  Полтаву.

У Кам’янец-Подільському спільно з Мальтійською службою провели тренінги з першої медичної допомоги (ПМД) для 500 людей. Кожного тижня виховники працюють з дітьми переселенців.

Василь Мокан наголосив на тому, що активна робота пластунів, їх добрі справи заради нашої перемоги підтверджують правильність рішення Верховної Ради України про ухвалення Закону України «Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

26 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:05
26 квітня 2024 15:20
25 квітня 2024 14:23
25 квітня 2024 13:30
25 квітня 2024 12:49
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52