Є відомий вислів «війна - не жіноча справа, проте, в умовах варварської російської агресії кожна патріотка має знайти своє місце у захисті України», - девіз ГО «Асоціація гайдів України».

8 років Асоціація гайдів України, презентуючи Україну на міжнародних семінарах та в таборах, розповідала про війну на Сході України. У Донецькій та Луганській областях працювали осередки Асоціації гайдів України, і гайдам як нікому відомо, як важко було тим, хто був вимушений в 2014 році покинути рідні домівки.

Після початку повномасштабного вторгнення, гайди максимально залучили свої знайомства, особистісні та організаційні для поширення правдивої інформації в світі про війну в Україні. Дуже багато листів підтримки надходить із США, Великобританії та Європи. На жаль інколи, на сторінці міжнародної організації коментарі бувають дуже дивними і стає зрозуміло, що орківська промивка мізків поширюється світом і з нею потрібно щохвилинно боротися з усіх каналів… Необхідно постійно нагадувати світу про війну в Україні різними способами, звертаючи увагу до нашої чудової країни, до нелюдських злочинів що чинять рашисти в Україні.

Будь - яка організація – це, по-перше, люди і кожен намагається допомогти, як він може і як він вміє. В залежності від регіону, в якому опинилися на початку війни, кожна лідерка була задіяна по - різному. Лідерки з Чернівців активно допомагали тим, кого війна змусила залишити домівки. Київські та одеські лідерки залучені до приготування їжі територіальній обороні та до роботи гуманітарного штабу. На Херсонщині гайди ведуть інформаційну війну. Вкрай важко чернігівським гайдам, деякі опинилися в окупації біля Білоруського кордону, хтось сидів по 20 днів в підвалах, хтось залучений до діяльності територіальної оборони і госпіталів. У кожної з гайдів на місцях своя діяльність і робота, і часто вони допомагають контактами для швидкого вирішення питання – наприклад, транспортування ліків. Гайди постійно діляться новинами, корисними посиланнями та необхідною інформацією одна з одною. Один з важливих контактів для тих кому потрібна психологічна підтримка - «Хаб Стійкості» - https://resiliencehub.com.ua/.

Дівчата підлітки з різних частин Правобережної України відповідали на листи дівчатам гайдам та скаутам з Європи та США, закликаючи їх поширювати правдиву інформацію та збирати гуманітарну допомогу. Приємно отримувати фото із речами, які вони віддають на гуманітарну допомогу, відео зі словами «#StayWithUkraine» -https://www.youtube.com/watch?v=QMbWdwEf6rw .

Взагалі Всесвітня організація дівчат гайдів та дівчат скаутів WAGGGS - створила фонд підтримки українцям, на сьогоднішній день 180 тис. фунтів зібрано, яким можуть користуватися скаутські та гайдівські організації, що проводять діяльність для українців.

https://weconnect.eu.com/blog/projects/coordination-of-support/?fbclid=IwAR1NJW41qoOflxrBG8J96HKtn8zYd1YByYLtTUjnmK6e9-B1jUQiD6VLMh4)

Наприклад, польські харцери з 24 лютого активно допомагають перевозити жінок з дітьми, збирають гуманітарну допомогу та проводять інформаційну підтримку українцям та полякам. Одним спільним проектом стало освітнє відео для поляків з української мови #ZHPdlaUkrainy https://www.facebook.com/ZHPpl/videos/715823506449422.

Асоціація гайдів України – оскільки це жіноча організація, тому велику увагу приділяє інформаційній та супроводжуючій роботі виїзду жінок з дітьми на Захід. Їхня організація зібрала велику базу контактів скаутів та гайдів, волонтерських штабів та організацій не лише в Україні а й закордоном. В цей складний час, кожній мамі необхідно вивезти дитину в безпечне місце, але для всіх на Західній Україні не можливо знайти місця проживання. Вони максимально намагалися допомогти всім, хто потребував супроводу. Нещодавно спростили перетин кордону з Великобританією і багато знайомих англійок пропонують свою допомогу жінкам, які не можуть знайти прихисток в Україні та сусідніх країнах. Часто потрібно донести інформацію про безпеку в дорозі та про те, що скрізь є волонтери, які допоможуть.

В знак подяки за підтримку гайди розробили онлайн нашивку із використанням тартану «УКРАЇНА НАЗАВЖДИ» і зараз планують запустити збір коштів на підтримку українських дітей з її продажу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

26 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:05
26 квітня 2024 15:20
25 квітня 2024 14:23
25 квітня 2024 13:30
25 квітня 2024 12:49
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52