Закон визначає правові та організаційні засади провадження антидопінгової діяльності в Україні, повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування, обов’язки відповідних закладів, установ, організацій та фізичних осіб щодо запобігання застосуванню та поширенню допінгу у спорті.

Законом, зокрема передбачено:

·                розширення та уточнення термінів з антидопінгової діяльності, визначення статусу Національного антидопінгового центру як спеціалізованої державної установи, що організовує та здійснює допінг-контроль у спорті;

·                визначення основних положень щодо діяльності Наглядової ради антидопінгового контролю;

·                визначення напрямів державної та регіональної політики із запобігання допінгу у спорті та зобов'язання громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості;

·                визначення порядку організації допінг-контролю;

·                визначення зобов’язань спортивних федерацій в частині боротьби з допінгом у спорті;

·                утворення Дисциплінарної антидопінгової комісії та Апеляційної антидопінгової комісії, Номінаційного комітету та Комітету з терапевтичного використання і визначення порядку їх роботи.

Реалізація положень Закону створить умови для забезпечення виконання Міжнародної конвенції про боротьбу з допінгом у спорті, Антидопінгової конвенції та положень нової редакції Всесвітнього антидопінгового кодексу, а також сприятиме забезпеченню фундаментального права спортсменів брати участь у змаганнях, вільних від допінгу.

18 лютого 2021 року Кабінетом Міністрів України було внесено на розгляд Верховної Ради України проект Закону України Про антидопінгову діяльність у спорті, (реєстр. № 5099).

3 березня 2021 року Комітет з питань молоді і спорту розглянув зазначений законопроект на своєму засіданні та рекомендував Верховній Раді України прийняти його за основу.

2 червня 2021 року Верховна Рада України ухвалила цей законопроект за основу та дала доручення Комітету з питань молоді і спорту доопрацювати його до другого читання.

Протягом шести місяців члени Комітету з питань молоді і спорту провели низку онлайн - консультацій та засідань підкомітетів з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності із представниками Міністерства молоді та спорту, Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА), Національного антидопінгового центру України, та доопрацювали цей законопроект до другого читання з урахуванням узгоджених пропозицій від суб’єктів законодавчої ініціативи і зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України і Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти проект Закону у другому читанні та в цілому.

26 січня 2022 року Закон України «Про антидопінгову діяльність у спорті» було ухалено, «За» проголосувало – 303 народних депутати України.

 

Також 26 січня 2022 року було прийнято Закон України «Про внесення зміни до статті 52 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю».

 

Під час підготови до розгляду проекту Закону України про внесення зміни до статті 52 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю Комітетом також проводилась низка консультацій для узгодження його положень із положеннями міжнародних антидопінгових документів.

Законом, зокрема передбачено:

утворення центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фізичної культури і спорту, державної установи «Національна лабораторія антидопінгового контролю»;

основні завдання Національної лабораторії антидопінгового контролю;

порядок утворення та діяльності Наглядової ради Національної лабораторії антидопінгового контролю.

Крім того, Законом доручається Кабінету Міністрів України при формуванні проектів Державного бюджету України на 2022 рік та наступні роки передбачати видатки на закупівлю обладнання для Національної лабораторії антидопінгового контролю та до 1 січня 2023 року забезпечити Національну лабораторію антидопінгового контролю приміщенням, що відповідає Міжнародному стандарту для лабораторій, визначеному Міжнародною конвенцією про боротьбу з допінгом у спорті.

Реалізація положень Закону забезпечить вимоги Всесвітнього антидопінгового агентства до України, що унеможливить накладення санкцій на українських спортсменів, по-друге, створить умови для ефективного функціонування Національної лабораторії антидопінгового контролю та отримання нею акредитації Всесвітнього антидопінгового агентства, що в свою чергу забезпечить зменшення видатків державного бюджету на проведення антидопінгових проб та створення нових робочих міст в Україні.

Відповідний законопроект було подано на розгляд Верховної Ради України під реєстраційним номером 5640.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

03 травня 2024 12:00
02 травня 2024 18:00
02 травня 2024 17:30
02 травня 2024 17:01
30 квітня 2024 19:35
30 квітня 2024 19:00
30 квітня 2024 18:30
30 квітня 2024 16:30
29 квітня 2024 17:30
29 квітня 2024 16:40