Метою законопроекту є визначення основних засад державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності як однієї зі складових національної безпеки України задля досягнення національної єдності та консолідації суспільства шляхом подолання об’єктивних і штучно створених суперечностей соціокультурного, мовного, міжрегіонального та регіонального характеру на основі дотримання конституційних гарантій прав і свобод людини і громадянина.

Закон є вкрай актуальним  в умовах повномасштабної російської агресії та визначає державну політику у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності як однієї зі складових національної безпеки України.

Коментуючи ухвалення Закону, Голова  Комітету з питань молоді і спорту, генерал-лейтенант запасу СБУ Андрій Кожем'якін зазначив: «Уже рік проти Українського народу йде жорстока війна. «Ворог підступно напав, маючи перевагу у авіації та артилерії, необмежені фінансові ресурси. Проте Збройні Сили України ще у березні зупинили рашистів, вже звільнили території 5 областей і продовжуть давити їх так, що переляканий путін загрожує світу ядерною зброєю.

Головною перевагою захисників України є патріотизм і мотивація. Українські військові захищають рідну землю, своїх дітей, своїх батьків і матерів. За 8 років, з 2014 року була проведена велика робота щодо національно-патріотичного виховання і результати цієї роботи весь світ бачить на полі бою. Проте, щоб закріпити ці процеси на законодавчому рівні, зробити їх незворотними, і був ухвалений цей Закон».  

Голова Комітету з питань молоді і спорту наголосив на тому, що це унікальний законопроект, який розроблявся громадськими об’єднаннями національно-патріотичного спрямування разом з представниками органів державної влади і науковцями. Заступник Голови Комітету з питань молоді і спорту, голова підкомітету з питань національно-патріотичного виховання Василь Мокан провів велику роботу, об’єднавши зусилля всіх членів робочої групи та максимально врахувавши пропозиції громадськості.

Закон вирішує питання доступу ветеранів війни до викладацької діяльності та проведення заходів національно-патріотичного виховання, військово-патріотичного виховання та громадянської освіти у закладах освіти, розширює мережу закладів, які можуть здійснювати діяльність з реалізації проектів у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності, за рахунок  використання для цієї мети закладів освіти, культури, фізичної культури і спорту.

Вперше за 30 років Незалежності України зроблено важливий крок щодо законодавчого врегулювання державної політики в питанні національно-патріотичного виховання, військово-патріотичного виховання та громадянської освіти.

Розробка законопроекту розпочалася у травні 2021 року. Законопроект було зареєстровано під реєстраційним номером 6341  23 листопада 2021 року. Авторами його стали члени Комітету з питань молоді і спорту та інші народні депутати України (всього 32 народних депутата України).

15 грудня 2021 року Комітет розглянув зазначений законопроект на своєму засіданні та рекомендував Верховній Раді України прийняти його за основу.

16 серпня 2022 року Верховна Рада України ухвалила цей законопроект за основу та дала доручення Комітету з питань молоді і спорту доопрацювати його до другого читання.

Протягом трьох місяців Комітет з питань молоді і спорту опрацьовував поправки та пропозиції суб’єктів права законодавчої ініціативи до законопроекту, пропозиції центральних органів виконавчої влади, наукових установ та громадських об’єднань національно-патріотичного спрямування, провів 5 засідань профільного підкомітету та засідання робочої групи із залученням всіх зацікавлених сторін. 29 листопада 2022 року Комітет з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читання та в цілому.

13  грудня цього року Верховна Рада України ухвалила законопроект у другому читанні та в цілому конституційною більшістю голосів (322 голоси).

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

06 травня 2024 13:03
06 травня 2024 12:10
06 травня 2024 11:05
03 травня 2024 12:00
02 травня 2024 18:00
02 травня 2024 17:30
02 травня 2024 17:01
30 квітня 2024 19:35
30 квітня 2024 19:00
30 квітня 2024 18:30