11 травня 2023 року Комітет з питань молоді і спорту спільно з Чернігівською обласною військовою адміністрацією провів виїзне засідання Комітету у місті Чернігові.

На порядку денному стояло головне питання: «Відновлення спортивної інфраструктури, що зазнала пошкоджень та руйнування внаслідок збройної агресії російської федерації, на прикладі Чернігівської області».

У зазначеному засіданні взяли участь: народні депутати України обрані від Чернігівщини, представники Чернігівської обласної військової адміністрації, Чернігівської обласної ради, Чернігівської міської ради, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерства освіти і науки України, Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, Національного олімпійського комітету України, Спортивного комітету України, та інші зацікавлені особи.

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Андрій Кожем’якін привітав всіх учасників засідання, в першу чергу мешканців Героїчної Чернігівщини, які рік тому зупинили війська держави-агресора та зірвали плани бліцкригу кремлівських недовождів.

«Місто Чернігів вистояло в умовах майже повного оточення, постійних бомбардувань та обстрілів рашистів. І я, захищаючи Київ у складі добровольчого формування територіальної оборони «Мрія», відчував себе впевненіше, саме через героїзм чернігівчан, які взяли на себе значні сили супротивника», - зазначив Голова Комітету.

Також Андрій Кожем’якін наголосив на тому, що після початку повномасштабного вторгнення рашистів до України для всіх нас настали нові часи і спорт став одним із напрямів протистояння агресору. Десятки тисяч спортсменів зі зброєю в руках пішли захищати рідну державу, і понад 280 спортсменів станом на початок травня загинули у бою з окупантами.

Крім того, було поінформовано учасників засідання про роботу Комітету з питань молоді і спорту в частині боротьби Комітету за недопуск спортсменів російської федерації та республіки білорусь до міжнародних змагань, у тому числі Олімпійських ігор.

Зокрема, Голова Комітету підкреслив, що повернення російських та білоруських спортсменів до міжнародних спортивних змагань – це насамперед, політичне питання і спроба деяких політичних діячів знайти аргументи для умиротворення агресора дуже дивує і викликає обурення. Комітет повністю підтримує ініціативу Президента України про запровадження «марафону чесності», що спрямований на очищення керівництва міжнародних олімпійських структур від лицемірства та будь-яких намагань повернути у світовий спорт представників держави - агресора. У квітні цього року Комітет звернувся до Міжнародного олімпійського комітету, кожної міжнародної спортивної федерації щодо необхідності повної і безумовної заборони участі російських та білоруських спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях, зокрема в Олімпійських іграх, до завершення збройної агресії російської федерації проти України, включно із виведенням військ з усієї території України та виплатою росією репарацій за заподіяні збитки Україні та відновлення знищеної спортивної інфраструктури.

«Ми всі чудово розуміємо, що сфера фізичної культури і спорту вносить великий внесок у формування обороноздатності держави, оскільки виховує здорову, підготовлену людину, здатну для виконання свого конституційного обов’язку щодо захисту суверенітету та територіальної цілісності держави. Тому розвиток сфери фізичної культури і спорту, відновлення спортивної інфраструктури має стратегічне значення.

Держава взяла на себе зобов’язання щодо відновлення зруйнованих або пошкоджених об’єктів, це стосується і спортивної інфраструктури. Я впевнений, що Чернігівщина, заслуговує на пріоритетний підхід у вирішенні цього питання», - резюмував Андрій Кожем’якін.

 

Під час виступу Начальник обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус привітав учасників засідання та подякував Комітету за те, що знайшли час приїхати та на власні очі побачити, що накоїла в Чернігівській області російська федерація.

В’ячеслав Чаус зазначив, що 12 спортивних об’єктів в результаті обстрілів і бомбардувань були зруйновані або частково пошкоджені в Чернігівській області, серед яких і повністю знищені дві центральні споруди - бази олімпійської підготовки державного значення (з біатлону та важкої атлетики).

Крім того керівник області поінформував учасників засідання, що через війну на паузі реалізація великих проектів - будівництво Палацу спорту, Льодової арени та Урбан Парку.

«Попри це наші спортсмени продовжують виборювати нагороди на різних рівнях, а жодний обласний спортивний заклад не припинив свого функціонування, знайшовши прийнятні умови для продовження роботи», - сказав керівник області.

В’ячеслав Чаус висловив сподівання, що під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту народні депутати, представники міністерств, обласної військової адміністрації, місцевого самоврядування, керівники обласних профільних установ, тренери та спортсмени знайдуть механізми та ухвалять відповідні рішення щоб не просто відновити зруйноване, а створити сучасну спортивну інфраструктуру європейського рівня для забезпечення якісних умов для тренування спортсменів та проведення міжнародних змагань.

За словами заступника Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції Андрія Чеснокова, для відновлення спортивної інфраструктури Чернігівщини потрібно 16,5 млн доларів.

Пріоритетним є відновлення Олімпійського навчально-спортивного центру «Чернігів». Цей об’єкт є дуже важливим для розвитку футболу, боксу, важкої та легкої атлетики. Тому його необхідно розбудувати за всіма діючими олімпійськими стандартами.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту Василь МОКАН, голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Ольга САЛАДУХА, голова підкомітету з питань фізичної культури та масового спорту Георгій МАЗУРАШУ, народні депутати України від

Чернігівщини: Валерій ЗУБ, Сергій ГРИВКО та , заступник Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції Андрій ЧЕСНОКОВ голова Чернігівської обласної ради Олена ДМИТРЕНКО, директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій ШЕМЕЦЬ, директор Державного підприємства «Олімпійський навчально-спортивний центр «Чернігів» Андрій ВОЛКОВ, президент Спортивного комітету України Ілля ШЕВЛЯК, голова відділення Національного олімпійського комітету України в Чернігівській області» Ніна ЛЕМЕШ, директор позашкільного навчального закладу «Спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву з лижного спорту» Чернігівської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна» Віталій ПАРШУКОВ.

 

За результатами засідання було напрацьоване Рішення Комітету з відповідними рекомендаціями Кабінету Міністрів України, Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерству молоді та спорту України, Міністерству освіти і науки України, що спрямовані на відновлення зруйнованої/пошкодженої спортивної інфраструктури у Чернігівській області.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

03 травня 2024 12:00
02 травня 2024 18:00
02 травня 2024 17:30
02 травня 2024 17:01
30 квітня 2024 19:35
30 квітня 2024 19:00
30 квітня 2024 18:30
30 квітня 2024 16:30
29 квітня 2024 17:30
29 квітня 2024 16:40