Під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та за участі першої леді України Олени Зеленської відбулося чергове засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України.

Координаційну раду створено в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської.

Участь в засіданні взяли заступник Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний, представники інших центральних органів виконавчої влади, голови ОВА, народні депутати, представники Офісу Президента, Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ та неурядового сектору.

Під час засідання учасники обговорювали проміжні результати пріоритетних проектів та розробляли шляхи ефективної підтримки військових, ветеранів, членів їхніх сімей та найближчого соціального оточення – друзів, колег, сусідів.

Особливу увагу приділили реалізації комунікаційної кампанії «Ти як?», яка має поширити серед українців культуру піклування про своє ментальне здоров'я.

З метою відновлення та збереження психічного здоров’я Міністерство молоді та спорту України затвердило концепцію пріоритетного проекту «Молодіжні центри та активні парки – частина екосистеми психічного здоров’я».

Ідея спрямована на створення механізму збереження та відновлення психічного здоров’я шляхом ефективного надання допомоги населенню, зокрема дітям, молоді, внутрішньо переміщеним особам, особам з інвалідністю, ветеранам війни, військовослужбовцям та членам їхніх сімей у подоланні стресу, пов’язаного з війною та травматичними подіями; запобігти розвитку психічних розладів, відновити та зберегти ментальне здоров’я шляхом психологічної підтримки, розвитку емоційної стійкості та залучення до оздоровчої рухової активності.

Концепція передбачає наступні завдання:

Формування відповідального ставлення до ментального здоров’я шляхом усвідомлення зв'язку між фізичним та психічним здоров'ям.

Розробка алгоритмів співпраці з освітнім, соціальним та медичним секторами для підтримки підлітків та молоді, зокрема через проведення заходів та навчань.

Підвищення кваліфікації фахівців у галузі молодіжної сфери і фізичної культури та спорту з питань ментального здоров’я, включаючи механізми перенаправлення людей для отримання спеціалізованої допомоги (у разі насильства в сім'ї, торгівлі людьми, потреби у медичній допомозі тощо).

Надання психологічної допомоги дітям та молоді, а також навчання населення навичкам психологічної стійкості та самодопомоги.

Створення умов для залучення різних груп населення до рухової активності, як засобу підтримки психоемоційного та психосоціального благополуччя.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської забезпечує Координаційний центр з психічного здоров'я при Кабінеті Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ.

Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабінету Міністрів України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

02 травня 2024 17:30
02 травня 2024 17:01
30 квітня 2024 19:35
30 квітня 2024 19:00
30 квітня 2024 18:30
30 квітня 2024 16:30
29 квітня 2024 17:30
29 квітня 2024 16:40
29 квітня 2024 15:23
29 квітня 2024 10:26