На базі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності (ДДУБЖД) проходив Всеукраїнський спеціалізований дитячо-юнацький табір «Рятувальник-2023». Із 18 регіонів України прибуло понад 200 учасників, щоб покращити свої знання та навички у рятувальній справі. Табір відбувся за фінансової підтримки Міністерства молоді та спорту та завдяки сприянню ЛДУБЖД, Головного управління ДСНС України у Львівській області, спеціального центр швидкого реагування ДСНС України, управління з питань поводження з відходами Львівської міської ради, управління туризму Львівської міської ради.

Протягом семи днів учасники проходили різноманітні тренінги із рятувальної справи, змагалися в особистому заліку і командній грі «Я – рятувальник», знайомилися з містом під час екскурсій, а також боролися за титул «Міс Рятувальниця» та «Містер Рятувальник», взяли участь у «Козацьких забавах», виконували театралізовані постановки за сюжетами казок зі збірок «Казкові рятівники», згадували Героїв нашого часу, завдяки кому можемо жити і зустрічатися на Таборі.

 

Під час табору «Рятувальник-2023» протягом двох днів учасники проходили тренінги за різноманітними напрямками: 

- робота із засобами індивідуального захисту та пожежогасіння

- рятувальні роботи на висотній будівлі

- рятувальні роботи у природному середовищі

- надання первинної домедичної допомоги

- орієнтування на місцевості

- транспортування потерпілого за різних умов та при різних травмах і ушкодженнях

- пошук в завалах, звільнення з-під завалів

- рятувальні роботи на акваторії

- психологічний тренінг

- виживання в екстремальних умовах. 

Кожне із навчань проводили досвідчені тренери та лідери ВГДР «Школа безпеки», фахівці ДСНС, професійні рятувальники та фахівці ЛДУБЖД. Учасники із захопленням вивчали нове і, звичайно ж, випробовували здобуті та вдосконалені знання на практиці та під час змагань. 

Юні рятувальники не тільки вміють працювати з рятувальними інструментами, а й інсценізувати рятувальні казки. Вечір творчості і фантазії, гумору і креативу - саме так можна описати феєрію «Казкові рятівники», в якій із задоволенням взяла участь більшість учасників. Глядачі спостерігали за цікавими, повчальними й захопливими театральними постановками. Водночас, через дійство на сцені, можна було вивчити правила поведінки із вогнем, перебування на природі чи вулиці, користування мережею Інтернет та багато іншого.

Під час Табору також відбувся конкурс «Міс Рятувальниця» та «Містер Рятувальник». Номінанти конкурсу дивували глядачів цікавими костюмами «справжнього» рятувальника, знайомили зі світом своїх захоплень, демострували власні таланти: від пісень до танців, від малювання до ліплення з глини, від декламування віршів та фокусів, від пантоміми і до складання зброї. За результатами роботи журі було визначено та відзначено переможців та номінантів конкурсу.

Водночас, всі учасники Табору памятають, що війна триває. Хтось узяв зброю до рук і пішов воювати, хтось надсилає гуманітарну допомогу, збирає аптечки, шукає військове спорядження, хтось донатить, хтось малює малюнки і кладе в коробки з допомогою для військових, а хтось чекає вдома на своїх батьків, дітей, рідних та близьких. Такі є і у «Школі безпеки». 

У програмі Табору було проведено Вечір Героїв, де юні рятувальники дякували нашим захисникам, рятувальникам та волонтерам, які докладають так багато зусиль, щоб ми мали можливість жити під синьо-жовтим прапором. Згадували вихованців, тренерів, лідерів та волонтерів ВГДР «Школи безпеки», які перебувають на фронтах українсько-московської війни, хто призваний до лав ЗСУ, рятувальників, які поспішають першими на допомогу після ракетних обстрілів, про волонтерів, хто шукає та надсилає допомогу тим, хто її потребує.

Багато щемких і зворушливих слів прозвучало у цей вечір. Захід не залишив байдужим жодного і ще раз нагадав, що війна торкнулася кожного. І в наближенні перемоги ми єдині.

Всеукраїнський спеціалізований дитячо-юнацький табір «Рятувальник-2023»  надав можливість учасникам набути теоретичні й практичні знання та навички рятувальної справи, будувати міжособистісні стосунки, уміло розв’язувати конфлікти, протистояти негативному впливу оточення, керувати стресами, ухвалювати виважені рішення, гідно виходити з будь-якої життєвої ситуації.

Програмою Табору було сформовано поєднання елементів знань щодо збереження і захисту життя та зміцнення здоров'я людини; набуття ними навичок і знань, необхідних для формування ціннісних орієнтирів та утвердження національно-патріотичної свідомості.

За підсумками навчань, тренінгів та майстер-класів учасники Табору отримали відповідні сертифікати.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

30 квітня 2024 19:35
30 квітня 2024 19:00
30 квітня 2024 18:30
30 квітня 2024 16:30
29 квітня 2024 17:30
29 квітня 2024 16:40
29 квітня 2024 15:23
29 квітня 2024 10:26
26 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:05