Презентацію результатів напрацювання концептуальних напрямків реформування державної житлової політики, що розроблені робочою групою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у співпраці з міжнародними організаціями представила начальник Управління житлової політики та благоустрою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України СТАРЦЕВА Світлана Михайлівна.

У своїй доповіді Старцева С.М. наголосила, що основним актом законодавства України у житловій сфері до цього часу є Житловий кодекс чинний з 1984 р. Проте на сьогодні він уже не має власного предмету правового регулювання. Понад 80% положень, що містяться в Житловому кодексі,  врегульовано нормами Цивільного кодексу, а також окремими спеціальними законами: «Про житловий фонд соціального призначення», «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», «Про житлово-комунальні послуги» та ін.

Тобто,  80 % положень Житлового кодексу підлягає скасуванню, оскільки в умовах сьогодення, їх існування створює правові колізії. Крім того, наявні відмінності у підходах формування напрямків житлової політики України та країн ЄС унеможливлюють залучення міжнародної допомоги для розвитку житлових фондів, а значні масштаби зруйнованого житлового фонду, внутрішнє переміщення громадян та необхідність повернення громадян України із-за кордону, вимагають розробки нового житлового законодавства з врахуванням найкращих міжнародних практик та досвіду країн ЄС, а також зміни підходів у забезпеченні житлом громадян України, напрацювання дієвих інструментів доступності житла.

Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України залучено експертів міжнародних організацій для отримання інформації про досвід інших країн у забезпеченні житлом та рекомендацій щодо засад житлової політики в Україні. Опрацювання положень проекту закону України «Про основні засади житлової політики» триває.

Світлана Старцева ознайомила членів Комітету з основними механізмами, що буде включати новий закон, а саме, механізмами за рівнем доходів, за категоріями, механізмами створення, наповнення та управління фондами житла.

За основу взято практику країн ЄС та інших країн, де є розвиток соціального житла та житлового фонду територіальних громад (комунальна власність).

Крім того, Старцева С.М. зупинилася на можливих механізмах забезпечення житлом молоді, як можливості орендувати та отримати житло за допомогою держави за пільговими умовами.

Заступник голови Комітету Василь Мокан звернув увагу на пропозиціях щодо законодавчого врегулювання забезпечення молоді житлом, що є дуже нагальним на сьогоднішній день. 

Також  в  презентації взяли участь міжнародні експерти: Сергій Марущенко – національний координатор Проекту Ради Європи «Сприяння розробці житлових рішень для осіб, постраждалих від війни в Україні», Аліна Москаленко ­  координатор-національний експерт Норвезької ради у справах біженців, Наталія Коротченко – консультант з житлової політики Європейської економічної комісії ООН.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

26 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:05
26 квітня 2024 15:20
25 квітня 2024 14:23
25 квітня 2024 13:30
25 квітня 2024 12:49
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52