Комітет на засіданні 20 листопада цього року розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про медіа» щодо виробництва та трансляції соціального продукту» (реєстр. № 10141, поданий народним депутатом України Гривком С. Д.).

Мета законопроекту – поширення серед населення України за допомогою аудіовізуального медіа суспільно корисної інформації, спрямованої на розвиток особистості та суспільства; популяризація ідей утвердження в суспільстві людяності та справедливості, необхідності ведення здорового способу життя, підтримки сімейних цінностей.

Законопроектом пропонується визначити поняття «соціальний продукт»; встановити обов’язок суб’єктів у сфері аудіовізуальних медіа щороку за рахунок власних коштів здійснювати виробництво соціального продукту у кількості не менше 10 одиниць аудіовізуальних творів тривалістю не менше, ніж 2 хвилини кожний, а також здійснювати трансляцію кожної одиниці власновиробленого соціального продукту не менше, ніж двадцять чотири рази щороку; наділити Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення новим повноваженням щодо розробки та затвердження вимог до соціального продукту та встановлення порядку його трансляції.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловило до законопроекту низку зауважень. Зокрема, зазначається, що поняття «соціальний продукт» та вже передбачене чинним законодавством поняття «соціальна реклама» дуже схожі. У статті 12 Закону України «Про рекламу» передбачено низку обмежень щодо змісту соціальної реклами, а також визначено, яка реклама не може вважатися соціальною. Водночас, у законопроекті наявні лише окремі обмеження із наведених у статті 12 Закону України «Про рекламу».

Також Головне управління вважає, що норма про зобов’язання суб’єктів у сфері аудіовізуальних медіа щороку за рахунок власних коштів здійснювати виробництво і трансляцію соціального продукту суперечить принципам діяльності у сфері медіа, а саме принципам свободи діяльності суб’єктів у сфері медіа, у тому числі вільного визначення змісту інформації, свободи господарської діяльності у сфері медіа.

Міністерство культури та інформаційної політики України не підтримує законопроект та зазначає, що положення проекту Закону щодо встановлення обов’язку здійснювати виробництво та трансляцію соціального продукту є порушенням редакційної незалежності медіа, втручанням в їхню діяльність, редакційну політику та прямим нівелюванням принципів свободи діяльності суб’єктів у сфері медіа, у тому числі вільного визначення змісту інформації, свободи господарської діяльності у сфері медіа, передбачених частиною першою статті 4 Закону України «Про медіа».

Також проектом Закону передбачено, що суб’єкти у сфері аудіовізуальних медіа здійснюють виробництво соціального продукту за рахунок власних коштів, що поставить дрібних суб’єктів у скрутне фінансове становище та похитне їх фінансову незалежність.

Народні депутати України – члени Комітету з питань молоді і спорту  підтримують законодавчу ініціативу, спрямовану на поширення суб’єктами у сфері аудіовізуальних медіа, соціального продукту, спрямованого, зокрема на  популяризацію здорового способу життя, підтримку сімейних цінностей та  патріотичне виховання молоді.

Під час обговорення члени Комітету дійшли висновку про підтримку уточнюючих зауважень Міністерства молоді та спорту України щодо доповнення напрямів соціального продукту популяризацією фізичної культури і спорту та заміни слів  «патріотичне виховання молоді» словами «утвердження української національної та громадянської ідентичності громадян України».

Народні депутати України – члени Комітету зазначили, що зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Міністерства культури та інформаційної політики України щодо обмеження прав суб’єктів у сфері аудіовізуальних медіа можуть бути враховані під час підготовки законопроекту до другого читання шляхом встановлення певних компенсаторів з боку держави та територіальних громад.

Комітет ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про медіа» щодо виробництва та трансляції соціального продукту, (реєстр. № 10141, поданий народним депутатом України Гривком С. Д.), прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“НОВИНИ”

26 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:05
26 квітня 2024 15:20
25 квітня 2024 14:23
25 квітня 2024 13:30
25 квітня 2024 12:49
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 17:36
24 квітня 2024 16:25
24 квітня 2024 15:52