Голові Комітету

Верховної Ради України

з питань бюджету

ПАВЕЛКУ А.В.

 

Шановний Андрію Васильовичу!

 

Комітет на своєму засіданні 24 грудня 2014 року розглянув проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин), (реєстр. № 1557), поданий Кабінетом Міністрів України.

Під час обговорення законопроекту члени Комітету зазначили, що пропозиція про передачу фінансування місцевих осередків всеукраїнських громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості до місцевих бюджетів призведе до занепаду сфери фізичної культури і спорту через обмеженість коштів у місцевих бюджетах, що унеможливить на їх рівні  фінансування зазначених витрат.

На засіданні Комітету було також зазначено, що відмова від централізованого фінансування всеукраїнських громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості буде сприяти збільшенню випадків рейдерського захоплення майна, що належить зазначеним організаціям, та його нецільовому використанню.

З урахуванням практики взаємодії спортивних закладів та організацій з контролюючими органами, народні депутати України вважають за необхідне детально визначити у Бюджетному кодексі України видатки, які спрямовуються на сферу фізичної культури і спорту, по аналогії з визначеними видатками, які спрямовуються на соціальну сферу.

Члени Комітету висловили незгоду з пропозиціями встановити у прикінцевих положеннях до законопроекту застосування низки статей соціальних законів у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів, зокрема положень частини третьої, четвертої та п’ятої статті 26 Закону України «Про фізичну культуру і  спорт», абзацу п’ятого частини третьої статті 5, частини п’ятої статті 19 Закону України «Про охорону дитинства», частини першої статті 25 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» щодо передбачення у дошкільних та інших навчальних закладах посади фахівців з фізичної культури, проведення не менше трьох уроків з фізичної культури на тиждень у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, безкоштовного харчування учнів перших-четвертих класів, затвердження Кабінету Міністрів України, державної програми оздоровлення та відпочинку дітей.

На думку членів Комітету, застосування цих положень Урядом у ручному режимі неминуче призведе до суттєвого погіршення стану здоров’я підростаючого покоління, поширення бездоглядності дітей та підлітків, та, у підсумку, зростання дитячої та підліткової злочинності. У зв’язку із зазначеним, нагадування про зазначені статті повинні бути вилучені з Прикінцевих положень зазначеного законопроекту.   

Враховуючи вищевикладене, Комітет запропонував Верховній Раді України направити проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин), (реєстр. № 1557), поданий Кабінетом Міністрів України, на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи.

 

З повагою

 

Голова Комітету                                                                                                                                  А. ПАЛАТНИЙ

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки до законопроектів, стосовно яких Комітет не є головним”

19 червня 2020 11:18
05 червня 2020 13:05
04 червня 2020 15:34
28 лютого 2019 13:29
28 лютого 2019 13:22
08 листопада 2017 10:45
08 червня 2017 17:57
07 червня 2017 11:29
05 квітня 2017 15:34
27 лютого 2017 11:25