Висновок на проект Закону про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень, (реєстр. №2243а ), поданий народними депутатами України Павелком А.В. та Кожем'якіним А.А.

16 вересня 2015, 14:06

 


Комітет Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму на своєму засіданні 15 вересня 2015 року розглянув проект Закону про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень, (реєстр. №2243а від 02.07.2015), поданий народними депутатами України Павелком А.В. та Кожем’якіним А.А., і повідомляє наступне.

Законопроект розроблено з метою запобігання впливу корупційних правопорушень на результати офіційних спортивних змагань і протидії корупції у сфері спорту.

Проектом закону визначаються основні засади, заходи попередження та виявлення корупційних правопорушень у сфері спорту та встановлюється відповідальність за такі правопорушення, шляхом внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловлює ряд суттєвих зауважень та пропонує за результатами розгляду в першому читанні повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Комітет в цілому підтримує ініціативу авторів законопроекту щодо удосконалення та приведення чинного законодавства України у сфері боротьби з корупцією в спорті у відповідність з міжнародними стандартами.

Однак, проаналізувавши положення проекту закону, члени Комітету висловили низку зауважень, а саме, що норми та термінологія законопроекту не узгоджується із Законом України «Про фізичну культуру і спорт», зокрема, визначення термінів «спорт», «спортивне змагання», «спортивні організації» тощо.

Поряд з тим, потребують уточнення положення в частині запропонованих змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України, а саме щодо конкретизації суб’єктів правопорушень, до яких буде застосовуватись відповідне покарання.

З огляду на зазначене, Комітет прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу та при доопрацюванні його до другого читання врахувати зазначені пропозиції та зауваження.