Висновок Комітету на проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання дозволів на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини, місцезнаходженням якого є тимчасово окупована територія України), (реєстр. № 4813).

06 жовтня 2016, 13:01

 

Комітет на своєму засіданні 04 жовтня 2016 року розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання дозволів на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини, місцезнаходженням якого є тимчасово окупована територія України), (реєстр. № 4813), поданий народним депутатом України Немировським А.В.

У проекті Закону пропонується шляхом внесення відповідних змін до Сімейного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України встановити чіткий механізм надання дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини, місцезнаходженням якого є тимчасова окупована територія України.

Міністерство соціальної політики України підтримує в цілому законодавчу  ініціативу, що спрямована на встановлення чіткого механізму надання судами України дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини, місцезнаходженням якого є тимчасово окупована територія України, визначена Верховною Радою України.

Уповноважений Президента України з прав дитини та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини єдині в думці, що ідея законопроекту заслуговує на увагу, але вважають, що зазначений законопроект потребує доопрацювання.

Головне науково-експертне управління вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно направити на доопрацювання.

Під час обговорення законопроекту члени Комітету зазначили, що держава зобов’язана гарантувати захист прав та інтересів дітей при вчиненні правочинів щодо нерухомого майна.  Тому, члени Комітету підтримують законодавчу ініціативу, спрямовану на надання дозволів щодо вчинення правочинів нерухомого майна дитини, місцезнаходженням якого є тимчасово окупована територія України.

Комітет прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.