Комітет пропонує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про забезпечення охорони та захисту прав інтелектуальної власності УЄФА під час проведення фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року та фіналу жіночої Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року в Україні, (реєстр. № 8335).

16 травня 2018, 17:47

16 травня цього року члени Комітету підтримали проект Закону про забезпечення охорони та захисту прав інтелектуальної власності УЄФА під час проведення фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року та фіналу жіночої Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року в Україні, (реєстр. № 8335), поданий народними депутатами України Денисенком В.І. та Павелком А.В.

Законопроектом пропонується врегулювати відносини з придбанням УЄФА прав інтелектуальної власності, пов'язаних з проведенням в Україні фіналу Ліги чемпіонів УЄФА 2018 року і фіналу жіночої Ліги чемпіонів УЄФА 2018 року, здійснення охорони та захисту цих прав, а також відносини з використанням і захистом репутації УЄФА і цього чемпіонату.

Основною метою проекту Закону є заборона використання логотипів УЄФА і будь-якої символіки без дозволу УЄФА.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що вимоги УЄФА до охорони і захисту прав інтелектуальної власності передбачають законодавче врегулювання не тільки питань охорони цих прав, а й захист від паразитичного маркетингу, у тому числі випадків продажу і перепродажу квитків неуповноваженими особами.

Крім того, проектом закону запропоновано ввести штраф за продаж неуповноваженою особою квитків на фінал Ліги чемпіонів серед жінок 24 травня і чоловіків 26 травня від 30 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 - 5100 гривень).

Законопроект забороняє самовільне використання об'єктів права інтелектуальної власності УЄФА, позначень, схожих на ступінь змішання з об'єктами права інтелектуальної власності УЄФА або будь-якої їх комбінації, здійснення будь-яких рекламних чи громадських заходів, що провокують чи можуть спровокувати в громадськості хибне враження про зв'язок з УЄФА, комерційними партнерами та учасниками.

Також законопроектом передбачена заборона на публічне сповіщення або будь-яке інше використання відеозаписів/уривків матчів фіналу Ліги чемпіонів без дозволу УЄФА і публічну демонстрацію і публічний показ заходів тощо.

Народні депутати-члени Комітету підтримали проект закону, оскільки реалізація його положень забезпечить належні умови для здійснення охорони та захисту прав інтелектуальної власності УЄФА під час проведення фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року та фіналу жіночої Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року в Україні та пропонують прийняти його за основу.

Проте, під час обговорення проекту Закону, у членів Комітету виникло застереження щодо прийняття та реалізації цього проекту Закону, оскільки статтею 1 законопроекту визначено, що виключним періодом дії закону є проміжок часу, який починається за два тижні до початку проведення фіналу Ліги чемпіонів УЄФА 2018 року та закінчується через п’ять днів після проведення фіналу жіночої Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року в Україні.

Комітет прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.