16 січня цього року в Комітеті з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму відбулось засідання «круглого столу» на тему: «Щодо ситуації, що склалася на туристичному ринку в зв’язку з прийняттям змін до статті 268 Податкового кодексу України».

17 січня 2019, 15:21

 

У засіданні «круглого столу» взяли участь: народні депутати України – члени Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, народний депутат України Яценко Антон – автор змін до статті 268 Податкового кодексу України, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України - Тітарчук М.І., начальник управління методологічного супроводження адміністрування податків Департаменту податків і зборів юридичних осіб Державної фіскальної служби України – Бескидевич С.А., представники органів місцевого самоврядування та туристичної громадськості.

 

Відкриваючи засідання, Перший заступник Голови Комітету Величкович Микола Романович поінформував присутніх, що 1 січня цього року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Законом передбачена зміна ставки туристичного збору для закладів розміщення.

Новою редакцією Податкового кодексу з 1січня 2019 було внесено зміни, згідно яких тепер туристичний збір мусить стягуватися у розмірі до 0,5 відсотка  – для внутрішнього туризму та до 5 відсотків – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за кожну добу тимчасового розміщення.

Голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності – Романова Анна Анатоліївна зауважила, що зміна ставки туристичного збору та його адміністрування вкрай негативно вплине на розвиток готельного бізнесу і є руйнівними для туристичної галузі, зокрема для пріоритетного для держави в’їзного туризму, розвитку туризму та малого і середнього бізнесу в  Україні. 

Народний депутат України Романова А.А.  підкреслила, що зміни до Податкового кодексу України, що були прийняті, призведуть  до збільшення цін на проживання  в українських готелях, а в деяких випадках вартість номера за добу буде нижче, ніж сам туристичний збір. Також готельні послуги можуть стати малодоступними для певної частини клієнтів, що, в свою чергу, може призвести до «тінізації» готельних послуг і як, наслідок, скорочення бази оподаткування.

Народний депутат України Яценко А.В. у своєму виступі наголосив, що основною метою внесення змін до статті 268 Податкового кодексу України  було збільшення надходжень до місцевих бюджетів і виведення з «тіні» закладів розміщення.

 

Всі бажаючі учасники засідання «круглого столу» взяли участь в обговоренні питання порядку денного і висловили свої пропозиції.

Переважна більшість учасників була стурбована зазначеними законодавчими змінами і вони переконані, що введення нових ставок туристичного збору є економічно та соціально необґрунтованими. Є дискримінаційними стосовно до іноземних гостей і деструктивними по відношенню до туристичних операторів, які займаються прийомом іноземних туристів та колективних засобів розміщення.

За підсумками обговорення учасники засідання «круглого столу» ухвалили  рішення про створення робочої групи для підготовки законопроекту  про внесення змін до статті 268 Податкового кодексу України за участю народних депутатів України, представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державної фіскальної служби України, Державної міграційної служби України та представників туристичної громадськості.

Крім того, Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму звернутися до Державної фіскальної служби України з проханням дати роз’яснення щодо обчислення туристичного збору з 1 січня 2019 року та звернутися до Голів місцевих органів виконавчої влади з рекомендацією не збільшувати туристичний збір до урегулювання зазначеного питання.