8 жовтня 2019 року відбулося засідання «круглого столу» на тему: "Шляхи вдосконалення державної молодіжної політики".

09 жовтня 2019, 17:02

 

Відкриваючи засідання, голова підкомітету з питань державної молодіжної політики Ірина БОРЗОВА зазначила, що метою його проведення є широке обговорення сучасного стану державної молодіжної політики та шляхів її вдосконалення, зокрема пропозицій від молодіжних та дитячих громадських організацій. Наприкінці серпня цього року до Верховної Ради України було внесено проект Закону про молодь, (реєстр. № 2076), який викликав занепокоєння багатьох громадських організацій, насамперед, дитячих.

2 жовтня цей законопроект був відкликаний з метою доопрацювання та внесення нової редакції всіма парламентськими фракціями.

Ірина Борзова наголосила на тому, що перед внесенням системних змін до законодавства вони мають бути обговорені з молодіжними та дитячими громадськими організаціями, представниками студентського та учнівського самоврядування, науковцями, місцевими органами виконавчої влади.

«Одним з головних завдань  державної молодіжної політики є залучення до її формування та реалізації якомога більшої кількості молодих людей, у тому числі студентів, школярів, молодих працівників. І це завдання має бути відображено у законодавстві», - підкреслила Ірина Борзова.

Голова підкомітету з питань державної молодіжної політики особливу увагу приділила проблемам сільської молоді, яка у багатьох селах та селищах не має достатніх можливостей для належного розвитку, доступу до молодіжної та спортивної інфраструктури.

Ірина Борзова наголосила на тому, що засідання «круглого столу» має стати першим етапом спільної роботи Комітету, молодіжних та дитячих організацій та наукових установ і запропонувала всім виступаючим презентувати свою діяльність та вносити пропозиції щодо вдосконалення як державної молодіжної політики, так ї її законодавчого забезпечення.

Заступник Міністра молоді і спорту України Олександр Ярема презентував Стратегію розвитку молодіжної політики в Україні до 2030 року. Ця Стратегія має бути побудована на таких принципах: доказовості (спиратися на точні дані про становище молоді), цілісності та наскрізності (горизонтальної взаємодії зацікавлених сторін), інклюзивності (усунення бар’єрів для участі у суспільному житті, щоб жодна з груп молодих людей не була виключена з суспільства), рівності можливостей (рівного доступу для кожної молодої людини незалежно від групи приналежності), субсидіарності (ухвалення рішення щодо молоді на найнижчому рівні, де вони є найефективнішими), партисипації (створення системи прийняття рішень, що забезпечує засоби, простір, можливості для участі та впливу молоді). Основним напрямами стратегії є безпека та життєстійкість,  здоровий спосіб життя, розвиток спроможності, інтегрованість у світ. Олександр Ярема зазначив, що саме на цій стратегії мають бути побудовані і зміни до законодавчих актів, і державна цільова програма «Молодь України».

На засіданні виступили народний депутат Іван КРУЛЬКО, спеціалістка з грантових молодіжних програм Програми розвитку ООН в Україні Анна ОСТРІКОВА, заступник голови Всеукраїнського громадського дитячого руху "Школа безпеки", заступник директора спеціалізованої школи №134 гуманістичного навчання та виховання Дніпровської міської ради Олена МАРШЕНКО, студент Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», волонтер Всеукраїнського Громадського Дитячого Руху «Школа безпеки» Олександр БАРБІ, заступник Голови Комітету Василь МОКАН, головний експерт групи Реанімаційного пакету реформ "Молодіжна політика" Юрій ЮЗИЧ, виконуюча обов’язки директора комунального закладу "Вінницький обласний молодіжний центр "Квадрат" Олена ГУМЕННА, представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав дитини та сім'ї Аксана ФІЛІПІШИНА, член Національної ради Всеукраїнського молодіжної громадської організації "Національне об'єднання скаутів України" Віолетта ПУГАЧОВА, керівник дитячої громадської організації "Дитячий альпійський рух України" Олександр СТЕФАНОВИЧ, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання соціальних та економічних прав Олена СТЕПАНЕНКО, заступник Голови Комітету Анатолій КОСТЮХ, голова громадської організації "Центр стратегічного планування" Денис ГУБАШОВ, президент громадської дитячої організації Асоціація гайдів України, член збірної команди м. Києва зі спортивного орієнтування на лижах, вчитель математики Києво - Печерського ліцею №171 "Лідер", докторант Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України Тетяна ОКУШКО, голова правління об'єднання підлітків та молоді "Тінерджазер" Яна ПАНФІЛОВА, керівник проектів об'єднання підлітків та молоді "Тінерджазер" Даніїл СТОЛБУНОВ, народний депутат України Андрій БОБЛЯХ, голова Ради громадської спілки «Національної Молодіжної Ради України» Андрій КОЛОБОВ, голова громадської спілки «Всеукраїнська спілка молодіжних та дитячих громадських організацій «Український молодіжний форум» Олександр ЩЕРБА, директор наукової установи "Державний інститут сімейної та молодіжної політики" Ірина ПЄША, член Правління молодіжної громадської організації "ГРАНІТ" Андрій МОЧУРАД, заступник голови громадської організації "Школа безпеки та виживання дітей Тивер" Юрій ТАНАНАЙСЬКИЙ, керівник громадської організації дитячо-юнацького спортивного клубу рятувальників "БАРС", начальник обласного методичного кабінету безпеки життєдіяльності населення навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Сумської області Андрій БОВА, керівник проектів “Autism.ua” та “Autism Friendly Space”, Асоціація «Child.ua» Ірина ВОРОНЦОВА.

В ході обговорення основна увага була приділена шляхам оновлення молодіжного законодавства, необхідності інституційної підтримки молодіжних та дитячих організацій, розбудові молодіжних центрів, підтримці різних категорій молоді.

Члени Комітету наголосили на тому, що законопроект, в якому пропонується внести фундаментальні зміни до законодавчого забезпечення державної молодіжної політики, буде розроблятися при активній участі представників молодіжних та дитячих громадських організацій, інших громадських об?єднань, органів учнівського та студентського самоврядування.

У проекті рекомендацій учасників слухань зокрема, рекомендовано Верховній Раді України при опрацюванні проекту Закону України про Державний бюджет України  на 2020 рік, (реєстр. № 2000), передбачити фінансування бюджетної програми  «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» обсягом 0,5 млрд. грн.

Кабінету Міністрів України запропоновано до 1 травня 2020 року розробити та затвердити Державну програму забезпечення молоді житлом на 2021-2025 роки; забезпечити розроблення та затвердження Національного плану дій щодо зайнятості молоді; розробити та затвердити у 2020 році Стратегію розвитку державної молодіжної політики до 2030 року та Державну цільову соціальну програму «Молодь України» на 2021-2025 роки, розглянути питання про доцільність утворення Національної ради з питань молодіжної політики при Кабінетові Міністрів України.

Рекомендації учасників слухань будуть затверджені на засіданні Комітету з урахуванням пропозицій учасників слухань.