Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту пропонує Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект Закону про внесення змін до додатка 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо преміювання та надання матеріальної допомоги студентам (курсантам), аспірантам, докторантам закладів фахової передвищої та вищої освіти з метою заохочення кращих з них за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній і науковій діяльності, (реєстр. № 5087).

05 березня 2021, 09:31

Проектом Закону пропонується внести зміни до додатку № 3 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», змінивши назву бюджетної програми Міністерства освіти та науки України 2201190: «Виплата академічних стипендій студентам (курсантам), аспірантам, докторантам закладів фахової передвищої та вищої освіти» на: «Виплата академічних стипендій, премій та надання матеріальної допомоги студентам (курсантам), аспірантам, докторантам закладів фахової передвищої та вищої освіти».

Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту такі зміни дозволять врегулювати питання додаткового заохочення учнів, студентів, (курсантів), клінічних ординаторів, асистентів-стажистів та аспірантів.

У пояснювальній записці до законопроекту також зазначено, що виплата таких премій та матеріальної допомоги буде здійснюватися в межах видатків, передбачених бюджетною програмою Міністерства освіти та науки України 2201190, оскільки кожного року існує залишок невикористаних коштів на видатки споживання на виплату стипендій. Відтак, у 2018 році сума невикористаних коштів за бюджетною програмою 2201190 «Виплата академічних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів» склала 104 350 479,49 грн., у 2019 – 438 344 409,95 грн., у 2020 – 182 833 500,00 грн.

Під час обговорення законопроекту народні депутати України – члени Комітету, враховуючи те, що реалізація положень проекту Закону сприятиме додатковому заохоченню молоді, а саме виплаті премій та матеріальної допомоги за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній і науковій діяльності, підтримали проект закону.

Комітет ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до додатка 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо преміювання та надання матеріальної допомоги студентам (курсантам), аспірантам, докторантам закладів фахової передвищої та вищої освіти з метою заохочення кращих з них за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній і науковій діяльності, (реєстр. № 5087), прийняти за основу та в цілому.

Відповідний висновок Комітету надіслано до Комітету з питань бюджету.