Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту вважає, що Міжнародна комісія Організації Об’єднаних націй з розслідування порушень прав людини скоєних має приділити особливу увагу фактам вбивств та поранень дітей, інших злочинів, скоєних проти дитини під час військового нападу Росії на Україну, та вимагає від вищезазначеної Комісії терміново передати відповідні висновки до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, інших міжнародних судів.

01 квітня 2022, 21:22

 

Триває шостий тиждень російської агресії проти Українського народу і кількість злочинів проти дітей важко точно підрахувати. Проте ще складніше зрозуміти, як в XXI столітті можна так безжалісно ставитися до дітей, вбиваючи та калічачи їх разом з батьками кулями та мінами, ракетами і снарядами, літаками і танками.

Станом на 1 квітня 2022 року за даними Уповноваженого Верховної Ради України загинуло 153 дитини та постраждало 245 дітей. Але це лише офіційні дані. Скільки дітей загинуло в Маріуполі страшно навіть уявити. За орієнтовними розрахунками місцевої влади ще 27 березня втрати серед дітей оцінювали в 210 дітей.

І в останні дні і далі поповнюється мартиролог постраждалих дітей.

Комітет з питань молоді і спорту вже повідомляв, що внаслідок артилерійського обстрілу Лисичанська у Луганській області поранено чотирьох членів родини, двох дітей: дівчинку віком 1 рік і 7 місяців та хлопчика 7 років в тяжкому стані було госпіталізовано. Дітям загрожувала ампутація ніг. Після другої операції дівчинка померла. Лікарі продовжують боротися за життя її братика.

У Чугуївському районі Харківської області через наїзд автомобіля на протипіхотну міну дві особи загинули, ще п'ятеро, в тому числі шестимісячна дитина, отримали поранення.

Під завалами зруйнованого ракетним ударом житлового будинку у Ізюмському районі Харківської області рятувальники відшукали тіла 2 людей, одна з яких – дитина.

У Великоолександрівському районі Херсонської області від отриманих поранень під час обстрілу загинула 3-річна дитина.

У Гостомелі окупанти розстріляли авто з жінкою та дитиною: мати загинула, а некерований автомобіль врізався в магазин.

Жінка з Київщини врятувала двох дітей під час обстрілу окупантами машини, в якій вона з друзями намагалася виїхати із зони бойових дій. Троє друзів родини загинули на місці. Жінці вдалося вибратися з палаючої автівки і дістати звідти дітей – свою десятимісячну доньку та трирічного сина подруги.

У Мар’їнці, Красногорівці та Новомихайлівці ворог знову застосував фосфорні снаряди. В результаті обстрілу отримали поранення 11 осіб, з них 5 дітей.

Унаслідок артилерійського обстрілу на Чернігівщині двоє дітей отримали поранення.

У Маріуполі російські окупанти кілька днів по черзі ґвалтували жінку на очах у її 6-річного сина. Жінка померла від ран. Її маленький син – посивів.

Під час окупації одного із сіл в Броварському районі рашист застрелив господаря будинку, після чого в стані алкогольного сп’яніння разом з іншим військовослужбовцем держави-агресора неодноразово ґвалтував дружину вбитого, погрожуючи жінці та її дитині розправою.

Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту наголошує на тому, що варварські злочини проти українських дітей мають бути невідкладно розслідувані та засуджені на міжнародному рівні та вважає, що Міжнародна комісія Організації Об’єднаних Націй з розслідування порушень прав людини, скоєних під час військового нападу Росії на Україну, має у першочерговому порядку приділити увагу цим злочинам.

На думку членів Комітету з питань молоді і спорту швидка реакція Міжнародної комісії на ці факти справжнього геноциду українських дітей може вплинути хоча б на частину рашистських військовослужбовців та врятувати багато дитячих життів в Україні.