6 грудня 2017 року відбулися слухання у Комітеті Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму на тему: «Роль дитячого руху та учнівського самоврядування у розвитку громадянського суспільства».

Опубліковано 28 листопада 2017, о 11:27

У заході взяли участь народні депутати, фахівці з центральних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, представники дитячих громадських організацій, учнівського самоврядування та громадськості.

Голова Комітету Артур Палатний, відкриваючи комітетські слухання, наголосив, що формування національної свідомості дітей та молоді є питанням національної безпеки, від ефективності втілення якого залежить успішність розвитку всіх сфер держави та українського суспільства.

Артур Палатний зазначив, що дитячі громадські організації та учнівське самоврядування виступають своєрідною «школою життя»,  створюють умови для розвитку самореалізації дітей і підлітків, здобуття ними нових вмінь та навичок, які у подальшому складають основу для формування їхньої активної життєвої позиції у суспільстві.

Учасники заходу заслухали доповідь заступника Міністра молоді та спорту України Олександра Яреми.

В обговоренні взяли участь: народні депутати України, науковці, представників дитячих громадських організацій та учнівського самоврядування.

Усі виступаючі висловили переконливі тези про те, що дитячий рух є невід'ємною частиною роботи дитячих громадських організацій, учнівського самоврядування та передбачає набуття дітьми вмінь та навичок демократії, формування активної життєвої позиції, лідерських навичок.

Учасники комітетських слухань зауважили, що дитячий рух має значний соціальний та виховний потенціал. Саме у дитячому, а згодом підлітковому і юнацькому віці збільшується і стає найбільш дієвим вплив груп ровесників, спілкування з якими є неодмінною умовою соціалізації дитини. Воно створюється у таких малих групах, як групи дитячого садка, шкільні класи, різні формальні та неформальні дитячі, підліткові і юнацькі об'єднання.

Учасники слухань наголошували на необхідності сприяти розвитку дитячого руху та учнівського самоврядування на всіх рівнях влади, забезпечувати співпрацю місцевих органів влади з молодіжними та дитячими громадськими організаціями, учнівським та студентським самоврядуванням.

Голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний подякував учасникам за небайдужість, за змістовні, продуктивні виступи, цінні та корисні поради.

Артур Палатний зазначив, що висловлені під час слухань пропозиції будуть враховані в Рекомендаціях з обговореного питання та під час розгляду законопроектів, що стосуються дітей та молоді.

Відео:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку