Комітет пропонує Верховній Раді України за підсумками розгляду у першому читанні повернути на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін додеяких законодавчих актів України» (щодо приведення до європейських стандартів державної реєстрації актів цивільного стану), (реєстр. № 3272), поданий Кабінетом Міністрів України.

 

Метою законопроекту є запровадження принципу екстериторіальності у роботі органів державної реєстрації актів цивільного стану, спрощення порядку державної реєстрації актів цивільного стану.

Крім того, законопроектом пропонується запровадити розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою подружжя у яких є діти незалежно від наявності у подружжя спору щодо утримання дітей, місця проживання дітей, а також не здійснювати в документах про народження запис про батька дитини, якщо батьківство не встановлено, та не записувати відомості про матір, батька дитини, якщо батьки невідомі.

Під час обговорення законопроекту члени Комітету не підтримали пропозиції про те, щоб не проводити запис про батька дитини в документах про народження за відсутності заяви матері та батька або рішення суду. Ця пропозиція як і пропозиція щодо вилучення відомостей про батьків із запису про дітей, батьки яких невідомі, є небезпечною, оскільки прочерк у графі «батько» є своєрідним тавром для людини не лише у дитинстві, а й у зрілі роки. Більш того, на думку членів Комітету повернення до практики застосування законодавства сталінських часів не може гарантувати захист прав та інтересів дитини і може спричинити розголошення цієї персональної інформації про дитину стороннім особам та поставити дитину в нерівне становище по відношенню до інших ровесників, нанести психологічну травму дитині та призвести до негативного суспільного резонансу.

Члени Комітету також не підтримують пропозицію щодо розірвання шлюбу в день подання заяви, оскільки це дасть можливість розривати шлюб під впливом емоцій, заздалегідь не розрахувавши наслідки цих дій. Зазначена пропозиція суперечить політиці держави на зміцнення сімейних відносин.

Комітет також заперечує проти пропозиції щодо розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою подружжя, яке  має дітей, без рішення суду. Чинна стаття 109 Сімейного кодексу України, яку пропонується вилучити законопроектом,  передбачає, що рішення про розірвання шлюбу постановляє суд, якщо буде встановлено, що після розірвання шлюбу не будуть порушені права дітей. Більш того, члени Комітету вважають за доцільне доповнити статтю 109 Сімейного кодексу України нормою, в якій передбачити у разі відсутності спору про розлучення, подружжя подає до суду мирову угоду або договір щодо утримання дітей, місця проживання дітей, участі у забезпеченні створення умов їх життя тим з батьків, хто буде проживати окремо.

Враховуючи наявність системних зауважень до законопроекту, члени Комітет вважають за доцільне – доопрацювання законопроекту суб’єктом законодавчої ініціативи.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34