30 жовтня 2015 року відбулось засідання Експертної ради з питань фізичної культури і спорту при Комітеті Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

 

В засіданні взяли участь члени Експертної ради, заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань фізичної культури та спорту Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму - Денис Силантьєв, працівники секретаріату Комітету.

Під час засідання були обговорені наступні питання:

1. Законодавча ініціатива щодо внесення проекту Постанови Верховної Ради України «Про Національну концепцію з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2020 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація». Запропонована проектом постанови Концепція декларує стратегічний напрямок розвитку вітчизняної системи оздоровчої рухової активності визначає мету та основні завдання, спрямовані на створення умов для зростання рівня участі населення у оздоровчо-руховій активності.

Розробка цієї Концепції базується на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я, Ради Європи, Європейського Союзу тощо.

2. Законодавча ініціатива стосовно внесення проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відпочинку та оздоровлення дітей». Законопроектом передбачається виключення із загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартості путівок на відпочинок та оздоровлення на території України дітей платника податку віком до 18 років, який перебуває у трудових відносинах з роботодавцем - резидентом, які надаються за рахунок спрямованих на накопичення та перерахування оздоровчим закладам коштів, що відраховувались роботодавцем з заробітної плати платника податку (щомісячно або щоквартально) та обліковувались в бухгалтерському обліку окремо від коштів роботодавця, а також вартість аматорських занять, спортивних занять, занять в школах мистецтва, музичних, творчих закладах дітей платника податку віком до 18 років, який перебуває у трудових відносинах з роботодавцем - резидентом, які надаються за рахунок спрямованих на накопичення та перерахування аматорським неприбутковим організаціям, клубам коштів, що відраховувались роботодавцем з заробітної плати платника податку (щомісячно або щоквартально) та обліковувались в бухгалтерському обліку окремо від коштів роботодавця.

Члени експертної групи підтримали законодавчу пропозицію щодо внесення змін до Податкового кодексу України, проте зазначили що для забезпечення  принципу соціальної справедливості та уникнення зловживання при застосуванні зазначеної пільги доцільно визначити максимальній дохід платника податку, який має право на зазначену пільгу, та максимальну суму пільги.

3. Законодавча ініціатива щодо внесення проекту Закону про деякі заходи державної підтримки спорту. Законопроектом передбачається запровадження обов’язкового резервування та продажу земельних ділянок комунальної власності під будівництво об’єктів фізкультурно-спортивного спрямування в обласних центрах, містах Київ та Севастополь в обсязі не менше як 5% від загального розміру земельних ділянок, що відчужується під об’єкти містобудування на рік.

Така норма сприятиме суттєвому покращенню державної підтримки спорту та збільшенню кількості спортивних об’єктів задля популяризації і створення належних умов для спортивного дозвілля населення.

Законопроектом також передбачається відповідальність за невиконання вимог щодо обов’язкового резервування земельних ділянок та їх продажу під будівництво об’єктів фізкультурно-спортивного спрямування, яке тягне за собою заборону на використання коштів, що спрямовуються до відповідного місцевого бюджету від продажу земельних ділянок у відповідному календарному році за будь-яким іншим цільовим використанням, крім будівництва (реконструкції) комунальних об’єктів фізкультурно-спортивного спрямування.

4. Законодавча ініціатива щодо внесення проекту Закону про Національну Агенцію «Здорова нація». Законопроектом пропонується створити Національну агенцію «Здорова нація» (далі – Агенція), що буде підзвітною і підконтрольною центральному органу виконавчої влади з питань фізичної культури і спорту, а її діяльність буде спрямована виключно на забезпечення фінансової підтримки реалізації заходів щодо розвитку сфери фізичної культури і спорту в Україні.

Доходи Агенції є складовою частиною Державного бюджету України, та складаються із коштів від акцизного податку на алкоголь і тютюн (в розмірі 10 відсотків), коштів від надходжень з проведення державної лотереї (в розмірі 20 відсотків), благодійні внески, гранти, дарунки, технічна та інша допомога, яка надається українськими, іноземними чи міжнародними організаціями та інші надходження, що не суперечать законодавству та завданням Агенції. Кошти Агенції знаходяться на спеціальному рахунку Державного казначейства України та не підлягають вилученню. У разі неповного використання коштів Агенції в поточному році вони переходять на наступний фінансовий рік.

Діяльність Агенції здатна забезпечити належну державну підтримку розвитку сфери фізичної культури і спорту, як наслідок – виконання Україною своїх зобов’язань.

Аналіз міжнародного та європейського досвіду з даного питання показав, що схожі (часто ідентичні) системи успішно функціонують у країнах-членах Європейського Союзу. Так, у Великій Британії доходи від проведення національної лотереї та тоталізатора в розмірі близько 60 мільйонів фунтів стерлінгів перерозподіляються на потреби сфери фізичної культури і спорту. Варто зауважити, що досвід Великої Британії не є винятковим. Нідерланди, Фінляндія, Франція та багато інших країн-членів ЄС здійснюють перерозподіл коштів із проведення спортивних лотерей та за допомогою спеціалізованої державної установи розподіляють мобілізовані кошти на розвиток проектів, що покликані на реалізацію державних концепцій розвитку фізичної культури, спорту тощо.

При обговоренні питань порядку денного члени Експертної ради висловили свої пропозиції щодо доопрацювання деяких питань та в цілому підтримали законодавчі ініціативи.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини*”

28 грудня 2015 16:31
24 грудня 2015 11:11
23 грудня 2015 13:55
23 грудня 2015 13:49
23 грудня 2015 13:45
23 грудня 2015 10:42
23 грудня 2015 10:31
23 грудня 2015 10:26
21 грудня 2015 14:24
21 грудня 2015 09:34